Снимка: Reuters, архив

Руският държавен глава Владимир Путин ще връчва на правозащитници държавни награди. Средствата ще бъдат отпускани от неговата администрация, пише "Ведомости", като цитира Михаил Федотов, оглавяващ президентския Съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека.

Указът за удостояване с държавни награди за правозащитна и благотворителна дейност ще бъде подписан от Путин в най-скоро време, потвърждава източник, близък до президентската администрация. Според него номинираните ще получат общо почти 6 милиона рубли. "Така предприемачите получават сигнал, че може и трябва наравно с държавата да подкрепят правозащитници и благотворители", казва той.

Вчера Путин възложи на ред руски ведомства да подготвят проекти за правно регламентиране на дейността на социално ориентирани неправителствени организации и такива, които си поставят "общественополезни цели", напомня вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руски закон от 2012 г. изисква всички НПО, финансирани от чужбина и занимаващи се с политическа дейност, да се регистрират като чуждестранни агенти. Много НПО смятат закона за дискриминационен; според тях, самият термин "чуждестранни агенти" предполага, че се занимават с шпионаж.

Предвижданите поощрения за правозащитници "най-вероятно няма да променят закона за чуждестранните агенти, но експертна група ще определи какво се разбира под социално ориентирани и политически НПО", добавя събеседникът на "Ведомости".

Въвеждането на тези държавни отличия бе "просто необходимо" в Русия, "за да вдигне престижа на тази дейност и да премахне подозренията на част от обществото спрямо правозащитниците", смята Михаил Федотов от президентския Съвет, цитиран в "Газета" и "Комерсант".

Награди ще се изплащат на онези, които са правозащитници според Кремъл, забелязва Павел Чиков, председател на правозащитното сдружение "Агора".

Руската власт "се опитва да покаже, че няма никакво открито газене на правозащитниците" в страната, коментира Валентин Гефтер, директор на Института за правата на човека.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase