снимка: НАСА
fallback

Астронавтите Скот Кели, Чел Линдгрен и Кимия Юи похапнаха първата салата, отгледана в условията на ниска гравитация, съобщи Асошиейтед прес.

Те си приготвиха вкусна италианска салата от специално отгледаната червена маруля, като я овкусиха със зехтин и салатен дресинг с оцет.

Oще по темата

Те коментираха в  официалния туит от МКС: "Това е една малка хапка за човека, но огромен лист за човечеството".

Това е първият път, когато хора опитаха храна, отглеждана в пространството.

Отглеждането на култури ще бъде важна задача за дългосрочните мисии в космоса, като пътуване до Марс- осигурявайки устойчив източник на храна за астронавтите.

Ето защо NASA създаде експериментално растение, наречено "зеленчук-01", което има за цел да провери съоръженията за отглеждане на продукция на космическата станция. Първият добив на "зеленчук-01" е засаден месец май 2014 г. и се върна на Земята през октомври, за тестове за безопасност. Марулята, която астронавтите опитаха беше засадена на 08 Юли.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 8 години

Ако международните отношения се влошат, бая марули ще трябва да изядат докато техните ги свалят от станцията :)Та нека , неака!

8

Грамотен

преди 8 години

За втори път тази седмица има заглавие на новина с правописна грешка....Ало вие грамотни журналисти имате ли? Ами редактори? Ами отговорни и главни редактори....леле леле...май спирам да ви чета....помия!!!!!

7

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен Задай си въпроса аз грамотен ли съм преди да пишеш коментари където и да е

fallback