Снимка: БТА
fallback

Главата на католическата църква Папа Франциск заяви днес, че атомните бомби, пуснати преди 70 години над японските градове Хирошима и Нагасаки, и днес са предупреждение към човечеството да отхвърли войната и да забрани оръжията за масово унищожение, предаде Асошиейтед прес.

По време на традиционната си неделна благословия папата каза, че американските атомни бомбардировки на Япония са "трагично събитие, което все още поражда ужас и отвращение".

По думите му те са се превърнали в символ на унищожителната мощ на човечеството, когато науката и технологиите се използват неправилно.

На 6 и 9 август 1945 г. САЩ пускат две атомни бомби над двата японски града, предизвиквайки безпрецедентни разрушения. Загиват над 200 000 души, а хиляди оцелели носят цял живот бремето на тежки психологически и физически увреждания. Това е първият и единствен път, в който са използвани ядрени оръжия, отбелязва Асошиейтед прес.

"Тази печална годишнина ни кара да се молим за мир, да подкрепим разпространението в света на етиката на братството и мирното съществуване на народите", заяви Франциск.

"От всички краища на земята се издига един призив: не - на войната и насилието, да - на диалога и мира!", каза главата на Римокатолическа църква. Той добави, че "войната винаги е загуба, а единственият начин да спечелиш една войната, е да не я водиш".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Румбо

преди 8 години

Ако Папата успее да убеди американците и най-вече господарите им-евреите,да спрат да тероризират света,то тогава може да се мисли за ликвидиране на ядрените оръжия!Ама няма как да стане!Само Господ може да принуди "Богоизбраните" да се откажат от плановете за световен контрол,но и това не е сигурно!

19

кк

преди 8 години

браво на папата..добре се представя напоследък

18

ХХХ

преди 8 години

Папо, кажи на Обама да унищожи ХААРП и ИД ! Е*и и мамата на една атомна бомба !

fallback