Снимка: Reuters, архив
fallback

В иракските планини Кандил ПКК се превърна в целта на турските военни атаки. Повечето тук знаят: Ердоган не подкрепя кюрдските бойци.

А иначе денят им е нелек – още в 4 сутринта, на самнало бойците започват с едночасова маршировка. А след това – обратно в базата. Следват тренировки, в които всички са заедно – опитни бойци, младежи,  дори жени. Повечето се упражняват с автомати.

Oще по темата

''Да боравиш с оръжието е важно, за да се защитим, така ни казват. Но истинското ни оръжие са тези планини!'', споделя мъж пред германското издание "Цайт".

Тук в Иракски Кюрдистан, на границата с Иран, се намира селцето Васан. Със своите едва 50-на къщи то е в регион с богата история: всички кюрдски революции почват именно от тези планини, а днес те са крепостта на бойци на ПКК, които са избягали от Турция.

Примирието с турското правителство вече е приключило, във всеки един миг Анкара може да предприеме нови въздушни атаки срещу кюрдските партизани. 

Хива Загрос заявява: ''Досега сме преброили девет жертви, но 130 турски изтребителя F-16 прелитат постоянно над 500 цели на ПКК!''

Всичко започва на 20 юли в Суруч, кюрдско селце на турско-сирийската граница. Самоубийствения атентат, за който отговорност пое ИД, уби 32 младежи, които се бяха събрали с мисия да възстановят Кобане - град, за който Ислямска държава и местните дълго време се бориха. 

ПКК отвърна с насилие, обвинявайки президента Реджеп Тайип Ердоган като ''съюзник на ИД''.  Турското правителство не чака, отвърна три дни по-късно. Нарекоха го ''борба срещу тероризма'' и първо удариха цел на Ислямска държава в Северна Сирия, а после позволиха на САЩ, поне временно, да използват турската база на НАТО в Инджирлик в борбата им срещу джихадистите.

Целта на кампанията на турското правителство обаче се оказват кюрдите.

''Турция нееднократно прелетя над границата със Сирия'', заяви Хива, ''и бомбардировките над Ислямска държава не са нищо повече освен извинение да се легитимира нова война срещу ПКК''. 

Във Васан, където ПКК и лидерите ѝ са се оттеглили от 2000-та година насам, те се радват на безгранично доверие и подкрепа от населението. Наскоро едва 29-годишният кмет е завършил своето висше образование. Но той отдавна знае за ролята, която селото му е изиграло в кюрдските революции от 70-те години. 

От там бащата на сегашния президент на Иракски Кюрдистан е водил борбата със Саддам Хюсеин. Малко по-късно там се създава и първият военен лагер в историята на кюрдите. А днес входа на селото е след контролно-пропускателния пункт на ПКК. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

до: 46

преди 8 години

Нашите Български кюрди тоест Ромите вече са мнозинство , закяснял си инфото

32

Анонимен

преди 8 години

NASHITE PARTIZANI POD RAKOVODSTVOTO NA BKP SE SRAGAVAHA ZA ZASHTITA NA PRAVATA NA BALGARITE I OSVOBOGDAVANETO NA BALGARIA OT MONARHO FASHIZMA.S CERVENI ZNAMENA NARODA IZVOUVA SVOBODATA SI.

31

Ястреб Великия

преди 8 години

Да се надяваме един ден и малциствата в България да придобият поне една десета от правата на кюрдите, които те имат в Турция! И да се надяваме също, че един ден България няма да бъде подложена на манипулациите и атаките, които преживява Турция за десетилетия. Иначе България ще се разпадне само за 7 минути!

fallback