Снимка: архив, Reuters

Гръцкото министерство на финансите съобщи, че подготвяното споразумение с кредиторите за трета кредитна програма предвижда създаване на приватизационен фонд, който ще акумулира активи в размер на 50 милиарда евро (недвижими имоти, акции и т.н.) в течение на 30 години, предаде ТАСС.

Новият приватизационен фонд, който ще замени действащия сега Фонд за управление на държавно имущество, ще има за цел не само да продава държавните активи, но и да ги използва с цел получаване на приходи, например като ги даде на дългосрочна концесия, съобщиха източници от финансовото министерство за в. "Та неа".

Те уточниха, че това ще открие възможност за увеличаване на приходите на фонда с включване в тях на бъдещи постъпления от експлоатацията на природните богатства на страната, от превозите по железниците или от летищата, пише БТА.

Това ще бъде на практика държавен инвестиционен фонд със съвсем различно функциониране и логика в сравнение със съществуващия Фонд за управление на държавното имущество. Новият фонд ще бъде създаден по модела, използван в редица страни като Норвегия и Австралия.

При това се предвижда 50 милиарда евро в активите на новия фонд да бъдат акумулирани в течение на 30 години, което ще даде значителен тласък на програмата за използване на държавната собственост. С други думи, приходите няма да се получават незабавно, в течение на ограничен период от време в сегашните неблагоприятни за страната условия, а ще се извличат тогава, когато ситуацията стане по-благоприятна, обясниха източници от министерството.

Половината от натрупаните 50 милиарда евро ще се използват като гаранция за рекапитализация на банките, за която според предварителни оценки ще са нужни 10-25 милиарда евро. От останалите средства половината ще бъдат употребени за икономическото развитие на страната, а другата половина - за погасяване на държавния дълг. Това показва различната цел на новия фонд в сравнение със стария, който използваше всички постъпили средства от приватизация за погасяване на държавния дълг.

Централата на новия фонд ще се намира в Атина и той ще се контролира от гръцкото правителство, докато Европейската комисия ще осъществява само надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase