Снимка: архив, Reuters

Руските власти започнаха днес унищожаване на европейски и американски хранителни продукти, попадащи под руското ембарго. Това става по силата на издадения миналата седмица указ на Кремъл въпреки недоволството сред обществото и видни личности от всички политически сили, предаде Франс прес.

От една година Русия забранява вноса на повечето хранителни продукти от страни, въвели санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза. Ембаргото засяга най-вече европейския селскостопански сектор.

Досега тези продукти просто бяха връщани обратно от митниците. Сега те ще бъдат унищожавани, независимо дали са конфискувани на границата или в магазините.

Още по темата

Руската санитарна служба Росселхознадзор обяви тази сутрин за иззети 73 тона праскови и нектарини в Смоленска област близо до границата с Беларус, превозвани транзитно с фалшив турски сертификат.

Говорителката на Росселхознадзор за Брянска и Смоленска област Светлана Земченкова съобщи на ТАСС, че този товар ще бъде унищожен. Три товара праскови от чужбина ще бъдат унищожени в Брянска област на полигон за съхраняване на отпадъци.

Около 40 тона европейски домати с европейски произход ще бъдат унищожени в Смоленска област.

Според РИА Новости един от шофьорите, превозващ 1,5 тона домати без сертификат, контролиран на беларуската граница, обърнал камиона и се върнал обратно.

Говорителката на Росселхознадзор Юлия Мелано заяви пред ТАСС, че в Белгород е започнало унищожаването на 10 тона сирене с неизяснен произход, пристигнало от Украйна.

Като демонстрация за твърдата решимост на властите да пристъпят към действие още във вторник в Самара бяха унищожени 114 тона европейски свинско месо, отбелязва АФП.

Петиция, подписана от над 259 000 души в сайта Change.org, настоява иззетите храни да бъдат раздадени на ветерани, инвалиди, многодетни семейства и пострадали от природни бедствия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase