Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Извънредна среща на НАТО започва днес в Брюксел. Тя е свикана по искане на Турция по силата на член 4 от Вашингтонския договор, който се задейства, ако някоя от страните от Алианса почувства, че е застрашена нейната териториална цялост, политическа независимост или сигурност.

В навечерието на срещата стана ясно, че Турция и САЩ официално са се споразумяли за създаването на съвместно контролирана буферна зона, свободна от групировката "Ислямска държава", в северните райони на Сирия.

Анкара и Вашингтон смятат, че създаването на буферната зона ще донесе повече стабилност по турско-сирийската граница. Според договорката ислямистките бойци ще бъдат изтласкани от почти 110-км ивица в Северна Сирия на запад от река Ефрат.

Според анализатори решението за създаване на буферна зона ще доведе до засилване на напрежението сред кюрдските милиции в региона, които контролират известна част от териториите на Северна Сирия и се противопоставят на турската военна интервенция.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Атлас

преди 8 години

Прекрачиха всякакви граници краварите-БОГ да ги пази от това което идва за тях.

20

Осман Паша III

преди 8 години

Сирия е била Османска територия цели 400 години

19

Анонимен

преди 8 години

ot nyakolko godini turtsiya vodi borba na jivot i smirt shte vidite shte doyde moment kogato turtsiya shte se vizprotivopostavi i na usa zashtoto tiya gadove zashtrashavat i turtsiya ili shte sme nezavisima dirjava koyato shte se presiedini s drugite turski dirjavi ( TURAN / TURKİSTAN ) i shte sme edinstvennata sila v regiona ili nyama da ni ima treti pit nyama

fallback