Снимка: Reuters, архив

Общ преглед

Точно четири години след кръвопролитните нападения, извършени от десния екстремист Андерш Брайвик, Норвегия откри днес център, посветен на трагедията, взела 77 жертви.

Властите се постараха обаче да разсеят страховете, че центърът може да се превърне в място за поклонение пред извършеното от екстремиста деяние, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

На едно от местопропрестъпленията, в партера на правителствената сграда, която Брайвик се опита да разруши с мощна бомба, е подредена изложба, чиито организатори използват педагогически методи за борба с екстремизма.

"Информационният център трябва да разпространява знания, с които да се въоръжим срещу омразата, насилието и тероризма", заяви застанала пред сградата премиерката Ерна Сулберг, облечена в черно.

На 22 юли 2011 г. Андерш Брайвик, обявил война на мултикултурализма, взриви 950-килограмова бомба край сградата, в която е разположен офисът на норвежкия премиер. Тогавашният министър-председател Йенс Столтенберг - днес генерален секретар на НАТО, не беше в канцеларията си по време на атентата. Загинаха обаче други осем души.

Последва най-кръвопролитното престъпление, извършено някога с огнестрелно оръжие от сам човек - Брайвик откри огън срещу членове на младежко сдружение, събрали се на близкия остров Ютьоя, и уби още 69 души.

Още преди да бъде открита, експозицията предизвика известно смущение, тъй като включва няколко предмета, използвани от престъпника през фаталния ден - неузнаваемите останки от камионетката бомба, фалшива карта за самоличност и отличителни знаци на местен полицай.

"Смисълът на експозицията обаче далеч не е в тези материални свидетелства“, изтъква Лисбет Кристине Рьойнеланд, оглавяваща групата за подкрепа на оцелелите и семействата на жертвите, самата тя изгубила 18-годишната си дъщеря на остров Ютьоя.

"Мнозина естествено бяха скептични заради заглавията в медиите", но "отзивите бяха много позитивни", каза тя пред АФП при посещение в центъра преди откриването му наред с още 500 души, засегнати от трагедията.

Андерш Брайвик, неизразил и до днес съжаления за постъпките си, излежава в момента 21-годишна присъда, която може да бъде удължена, ако в края на срока властите решат, че той все още представлява заплаха за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар