Снимка: bgonair.bg

Размяна на огън между украинската армия и сепаратистите в центъра на Донецк. Двете страни обвиняват противника за агресията. Ескалацията идва на фона на официална информация от сепаратистите, че са изтеглили голяма част от лекото въоръжение от фронтовата линия.

Проруските милиции в Донецк и Луганск съобщиха, че са извели всички оръжия с калибър под 100 мм най-малко на 3 километра от бойното поле. В това число попадат 40 танка и 80 бойни пехотни машини.

Потвърждение за тази стъпка обаче от ОССЕ няма. Украинската армия пък констатира, че тежката техника остава концентрирана в три пункта край Донецк – селцето Спартак, разрушеното летище и квартал Киев.

Именно от тези точки според армията са дошли и последните обстрели, които са засегнали центъра на Донецк за пръв път от февруари насам.

През уикенда цивилните жертви на възобновената агресия бяха най-малко четирима. Според сепаратистите са разрушени 19 сгради, включително и болница. Международните наблюдатели алармират, че Минското споразумение остава само на хартия.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase