Снимка: bgonair.bg

ЕС прави последен опит да постигне консенсус за преразпределението на 40 хил. бежанци, пристигнали в Италия и Гърция и 20 хил., които все още не са на европейска територия. В Брюксел заседават министрите на вътрешните и на външните работи. Европа си постави срок за решение на въпроса до края на месеца, но много държави засега отхвърлят задължителните квоти за прием на мигранти.

Франция, Германия и Холандия настояват квотният принцип да се основава на обективни фактори, в това число население, БВП, среден брой на молби за убежище и ниво на безработицата. Други държави като Латвия, Естония и Полша са против с аргумента, че тези показатели биха ги натоварили с прекалено голям брой бежанци. Чехия също е сериозен критик на квотния принцип.

Преди дни Прага съобщи, че ще се противопостави на всяко споразумение, което позволява свободно движение на мигранти в ЕС и установяването на квоти, без последната дума да бъде на правителствата на страните-членки.

Германската хуманитарна организация Pro Asyl обвини Европа, че си затваря очите пред спешната нужда от помощ за хиляди бежанци в гръцките острови в Егейско море. Нейният директор определи условията, в които живеят мигрантите, като катастрофални.

Миналата седмица ООН също призова ЕС да действа по-решително, преди хуманитарната ситуация да се влоши още повече. По данни на ООН само през тази година близо 80 хил. мигранти, предимно от Сирия, са акостирали на гръцкия бряг.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase