Снимка: bgonair.bg
fallback

Действието на седемте предишни резолюции на ООН срещу Иран ще бъдe прекратено, когато Международната агенция за атомна енергия потвърди пред Съвета за сигурност на ООН, че Техеран изпълнява ангажиментите си по споразумението за ядрената му програма, а именно да намали обогатяването на уран и запасите от него.

Някои от санкциите са в сила от девет години. Те засягат финансовия сектор на Иран, както и забраната за пътуване на висши ирански представители.

Резолюцията на ООН обаче няма да се отнася за отделните санкции, наложени от Европейския съюз, Съединените щати и други държави. Тя ще включва и клауза за автоматично възстановяване на всички санкции, ако Иран наруши условията на сделката, договорена във Виена миналата седмица.

Споразумението за иранската ядрена програма по никакъв начин не пречи на Пентагона да запази възможността за военен вариант, за да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, коментира в навечерието на заседанието на Съвета за сигурност на ООН министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър.

Снощи той пристигна в Израел, където местните медии съобщават, че след споразумението с Иран Тел Авив ще се опита да получи компенсации от САЩ под формата на увеличаване на американската военна помощ.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 8 години

SEGA TERORISTITE IMAT EDNA SILNA DARAVA,KOIATO GI PODKREPIA S MODERNO ORAGIE.

1

Анонимен

преди 8 години

Да САЩ решиха отделно от Комисията във Виена ?Е така , както сключваш договори ( като Хитлер ) нападаш !И от какъв зор е в Израел на дава оръжие ??

fallback