Снимка БТА

Гръцкото превителство нареди на банките да отворят в понеделник – три седмици след като бяха затворени. Причината беше да се предпази системата от колапс на фона на масовото теглене на пари от банките, пише Ройтерс.

От понеделеник (20 юли) лимитът за теглене остава 420 евро седмично, но отпадат ограниченията за теглене до 60 евро на ден. Остават в сила и някои от ограниченията за трансфери в чужбина, за да бъде предотвратено изтичането на капитали.

Ще заработят обаче пост терминалите в магазините и ресторантите и гърците отново ще могат да плащат за покупките си чрез тях. Позволени ще бъдат трансакциите между банките в страната.

Мярката е дългоочаквана на фона на получената подкрепа от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за гръцките банки (по програмата ELA) и мостовото финансиране от ЕС.

В същото време и премиерът Алексис Ципрас се готви за нов кръг от преговори за третата спасителна програма през следващата седмица, допълва още агенцията. Според новоизбрания министър на труда Георгиус Катругалос по текстовете има много моменти, които могат да бъдат договаряни.

„Целта ни е да преговаряме здраво по условията на споразумението, а не просто да го приемем”, коментира той.

Нареждането за отварянето на банките дойде само часове, след като новите министри в кабинета на Ципрас положиха клетва в президентския дворец. В петък премиерът съобщи за ключови промени в правителството и отстрани дисидентите от своята партия.

Постът си обаче запази министърът на отбраната Панос Каменос, който е лидер на „Независимите гърци” (ANEL), което подсказва, че на този етап управляващата коалиция се запазва.

Каменос беше против споразумението, което предвижда орязването на разходите за отбрана. В крайна сметка обаче гласува „за” и така запази поста си.

Интересно обаче е и какво ще предприеме Алексис Ципрас с общо 39-те депутати от СИРИЗА, които гласуваха срещу първия пакет от мерки, изготвени по искане на лидерите на еврозоната. 32-ма, сред които бившият вече енергиен министър Панайотис Лафазанис и Янис Варуфакис, бяха откровено против пакета. Шестима се въздържаха, а един депутат от СИРИЗА, отсъства от заседанието.

Той беше всъщност и единственият депутат, който не присъства в пленарната зала.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase