Снимка: Архив Reuters
fallback

След като банките в Гърция бяха принудително затворени за три седмици и беше наложен капиталов контрол, те все пак ще отворят в понеделник, обяви гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас късно в петък, съобщава информационна агенция ANA.

В радио интервю Мардас заяви, че банките ще могат да предложат на клиентите си повечето си услуги, но само под счетоводна форма, като например парични трансфери от една банкова сметка в друга. Това ще включва и банкови чекове и сметки. Трансакциите ще бъдат осъществявани нормално, но няма да бъдат изплащани пари в брой. Единственото изключение ще бъде направено за компании, занимаващи се с износ, спедиторски фирми и туристически агенции, които вкарват нови пари в страната и които ще могат да ползват само 80% от парите си, за да се справят с паричните си задължения.

Мардас добави още, че кредитните карти ще могат да бъдат нормално ползвани в чужбина, въпреки че сумата за теглене от банкомати няма да бъде повишена. Според заместник-министър правителството се опитва да се справи с някои проблеми, например с телекомуникационните услуги, като през следващата седмица ще излезе министерско решение по въпроса.

Малко по-рано информацията беше съобщена от британския Guardian, с което изданието сложи край на спекулациите дали банковата ваканция ще продължи и през следващата седмица.

По-рано през деня се появиха опасения, че от техническа гледна точка ще бъде твърде трудно клоновете да бъдат отворени без специална подготовка. Официален източник обаче е потвърдил, че финансовите институции ще отворят врати и ще изпълняват определени операции, като чуждестранните транзакции обаче все още ще са забранени.

"Очакваме декрет или по-късно тази вечер, или утре, с който да бъдат изяснени подробностите", твърди източникът. "Сигурно е обаче, че банките ще отворят само за вътрешни банкови операции, а капиталовият контрол ще продължи да действа върху международните такива".

Правителството обаче ще улесни паричните тегления от банкоматите, позволявайки на клиентите да изтеглят наведнъж суми, равняващи се на дневните лимити от 60 евро за цяла седмица. Бизнес транзакциите също ще бъдат ускорени, за да се даде нов тласък на икономиката.

"Никакви финансови средства няма да бъдат прехвърляни в чужбина. Ограниченията ще останат за още поне шест месеца макар да имам усещането, че капиталовият контрол ще продължи доста по-дълго", коментира още източникът.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

Ясно, в Гърция цари комунизъм и дори болшевизъм. Макар че доскоро маляките бяха върли кап италисти и печени демокради - помните баснята за Сталин и Чърчил, как на салфетка си поделили балканците. Гърция - процъфтяваща капиталистическа страна, България - врачен тошоталитаризъм. Е, нещата се обърнаха, макар че не разбрах как точно - гърците бяха сто годин пред назе, а днес те ни дишат прахта. Но да помислим - кой би помогнал на лошави камуняги? Също такива върли *** - тоест ЕС са ***!.

9

75

преди 8 години

Кой понеделник ?

8

Коко

преди 8 години

Пак, ли?

fallback