Снимка: Архив Булфото

Министърът на външните работи Даниел Митов, който е на работно посещение във Вашингтон, е настоял пред представители на американската законодателна и изпълнителна власт за отмяна на визовия режим за нашата страна.

На срещите си Митов е подчертал, че визовият режим, който САЩ прилагат спрямо българските граждани, не отговаря на отличните политически отношения и стратегическо партньорство между двете страни, пише в прессъобщение на МВнР.

„Това състояние на отношенията във визовата област се използва от трети страни за внасяне на противоречия между държавите от евроатлантическата общност и дава поводи за негативни пропагандни послания, е предупредил българският външен министър. Между евроатлантическите партньори трябва да има най-високо качество на отношенията във всички области”, е казал Митов и е призовал представителите на американската администрация за продължаване на активната съвместна работа за премахване на визовия режим за българските граждани.

Митов е призовал и за повече американски инвестиции и туристи в България. "Правителството на България се стреми да реформира съдебната система, така че да бъде гарантирано върховенството на закона като необходимо условие за привличането на чуждестранни инвестиции", е посочил министърът.

Външният министър е обсъдил и перспективите за диверсификация на енергийните източници, които използва България. Обсъдени са били и партньорските взаимоотношения между България и САЩ в рамките на НАТО и необходимостта от модернизиране на българските въоръжени сили, както и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase