Кухнята, където Инна намира тялото. Кадър: BBC

Година след трагичния полет MH-17, БиБиСи отиде до Украйна и се срещна с хора, станали очевидци на ужасяващата самолетна катастрофа, отнела 298 живота.

Своят разказ за деня, който никога няма да забрави, споделя Инна Типунова от украинското село Росипное.

Да преживееш шока

Още по темата

На 17 юли м.г., 60-годишната жена била със свои приятели в селото, когато чули силен звук. Помислили си, че са бомбардирани. Инна веднага изтичала вкъщи. Още като влиза в двора си вижда нападали керемиди от покрива.

Тогава нейният син излиза от къщата с думите: ''Майко, има труп в кухнята!''. Жената реагирала с думите ''Как така труп? Откъде се е взел!?''

Влязла в кухнята и видяла огромни отломки мазилка, паднали на пода. А върху тях – тялото на непозната жена.

Тя била една от 298-те пътници на фаталния полет на малайзийските авиолинии MH17, който преди година беше свален над Украйна.

"Това е нечия дъщеря. Тя има свои роднини, свое семейство. Това е трагедия за нейното семейство, невъобразима болка за тях. И ще я носят цял живот", споделя днес Инна през сълзи.

Жената се чуди – с какво са навредили тези невинни хора? "Те не са се били с никой, не са убивали никой!", възкликва тя. Единствената им вина е, че са били на този полет.  Според нея обаче виновните за кончината на всички на борда ще получат наказанието си по един или друг начин.

Инна споделя, че и до ден днешен си спомня картината ярко, точно какъвто е бил образът пред очите ѝ преди година. "И навярно ще е така до края на живота ми", допълва украинката.

Междувременно продължава разследването на инцидента

Международен екип, ръководен от холандски екип, се е заел с разследване на катастрофата. Пред БиБиСи ръководителя на екипа Фред Вестербеке коментира, че са разгледани "милиони" интернет страници и десетки хиляди снимки и кадри, свързани с падналия самолет, проведени са и разпити на 140 свидетели но... все още няма официално заподозрени и обвинени за ужаса в небето над Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase