Снимка: Архив Reuters

Чрез преструктуриране на кабинета гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се опитва да преодолее вътрешнополитическите си проблеми. Късно в петък вечер той замени многобройни критици на своята политика  в собствените си партийни редици със свои близки последователи, предава ДПА.

Както се спекулираше от няколко дни в Атина, енергийният министър Панайотис Лафазанис освобождава поста си. Той е един от най-шумните противници в рамките на партията СИРИЗА и предвожда лявата платформа (радикалното крило на партията). Лафазанис често се противопоставяше открито на Ципрас и в сряда дори го призова да не се съгласява с предложението на кредиторите.

Неговата позиция заема Панос Скорлетис, на 53 г., който досега бе министър на труда и социалната политика на Гърция. Той също е противник на споразумението с Брюксел. „Нека кажем ясно, тази сделка не е нашата сделка“, заяви той преди дни. Въпреки това по време на заседанието в сряда той гласува за сделката.

Ключова роля в преобразуването на гръцкото правителство се отрежда на новия „супер-министър“ за труда, пенсиите и социалната дейност Георгиус Катругкалос. 52-годишният юрист и експерт по публична администрация, който досега беше заместник-министър на вътрешните работи, ще трябва в бъдеще да изпълнява най-важните изисквания на кредиторите, които вероятно ще се сблъскат със съпротива от страна на населението.

Трифон Алексеидис, заместник-председател на близкия до СИРИЗА профсъюз на данъчните инспектори, ще стане заместник-министър в министерството на финансите под прякото ръководство на Евклидис Цакалотос.

Заместник-министърът на социалните дейности Димитрис Стратулос, който също се счита за един от лидерите на лявото крило в СИРИЗА, също е уволнен. Общо са сменени 10 члена на кабинета – министри, заместник-министри и началници на кабинети.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase