Снимка: Reuters
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама, който се стреми да убеди в полезността на сделката за иранската ядрена програма скептични американски законодатели и обществеността в САЩ, заяви, че това споразумение е историческа възможност за стремеж към по-безопасен свят, предадоха световните агенции.

"С това споразумение имаме възможността да решим по мирен път една голяма заплаха за регионалната и международната сигурност", каза Обама на пресконференция в Белия дом.

Oще по темата

Той допълни, че без това споразумение е щяло да има риск от повече боеве в Близкия изток и че други страни в региона са щели да продължат да развиват своите ядрени програми в най-нестабилния регион в света.

"Тази договореност затваря всички пътища на Иран към създаването на ядрено оръжие и позволява да се избегне ядрената надпревара в Близкия изток", посочи президентът на САЩ.

Обама нарече историческа датата 14 юли, когато бе сключено споразумението за ядрената програма на Иран във Виена и увери, че е готов да работи с Конгреса на САЩ, за да го убеди в необходимостта да се подкрепи това споразумение.

"Очаквам сериозни дебати", каза той. Президентът същевременно отбеляза, че ядреното споразумение с Иран не слага край на съществуващи проблеми между Вашингтон и Техеран.

"Дори с това споразумение ще продължим да имаме дълбоки разногласия с Иран", заяви Обама и спомена подкрепата на Иран за тероризма и действията му за дестабилизиране на част от Близкия изток.

Барак Обама призна още, че постигането на споразумението с Иран за регулиране на ядрен му арсенал е главният външнополитически приоритет на администрацията му.

"Сключеното споразумение позволява да достигнем висшия си приоритет - да се гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие", каза той.

Когато се изпълни постигнатото с Иран ядрено споразумение, "ще сме достигнали нашия приоритет номер едно", заяви президентът на САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Българин

преди 8 години

има ли избор :) браво на Иран , така се получава със силен народ и силни ръководители , които имат цели и ги следват ;) след време ние българите ще се срамуваме от Бойко и компания , не сме имали по слаби лидери от османското иго

9

SLR

преди 8 години

Обама е гений. По безопасен свят, повече икономика и по-добър живот. За мира във целия свят.

8

Чекист

преди 8 години

Маймуняка да каже... Ако утре настъпи мир в целият свят, до колко часа САЩ ще фалира?

fallback