Снимка: bgonair.bg

Русия ще увеличи подводния си флот в Черно море. Според главнокомандващия военоморските сили на страната – адмирал Виктор Чирков, 6 от новите подводници "Варшавянка" ще влязат в експлоатация до края на годината.

Представители на НАТО заявиха, че агресивните действия на Русия не съответстват на желанието за запазване на сигурността в региона.

Плавателните съдове от проект 636 са подводници от трето поколение и са най-безшумните в руския подводен флот. Новите подводници бяха представени на военното изложение в Санкт Петербург преди няколко седмици. Заради неоткриваемостта на тези плавателни съдове специалистите от НАТО ги наричат "черни дупки в океана".

При проверка на състоянието на подводния флот на Русия в Черно море се оказа, че той е в критично състояние. Това се случи заради факта, че през 2011 г., при опита си да започне обновяване на флота, Москва срещна условията на забрана от страна на Украйна.

Тя трябваше да представя пълния списък с въоръжение на корабите и детайлно да съгласува процедурите по замяна. Сега руското министерство на отбраната реализира програмата за модернизация на Черноморския флот в ускорени темпове, особено след анексирането на Крмиския полуостров.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase