Снимка: Reuters
fallback

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази надежда Съединените щати да спазят обещанието си да не разполагат система за противоракетна отбрана в Европа след сключването на споразумението с Иран, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Лавров припомни, че американският президент Барак Обама е поел такъв ангажимент в Прага през 2009 г.

САЩ аргументираха необходимостта от противоракетен щит в Европа със заплахата от изстрелване на ракети от държави като Иран.

Лавров съобщи, че съгласно постигнатото днес споразумение за иранската ядрена програма оръжейното ембарго срещу Ислямската република ще остане в сила още пет години. Оръжейни доставки за Иран ще са възможни и през този период с решение на Съвета за сигурност на ООН, уточни той, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до оръжейното ембарго, ние заедно с Китай настоявахме то да бъде премахнато сред първите ограничителни мерки, подлежащи на прекратяване. В резултат иранските колеги се съгласиха на компромис", каза Лавров.

По думите му Иран и шесторката са завършили многогодишния преговорен маратон за постигане на споразумение при координиращата роля на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Лавров заяви, че Могерини и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще представят днес целия пакет от документи по проекта за споразумение по ядрения въпрос.

Според него Иран и шесторката са съгласували всеобхватен план за действие, включващ основен текст и пет приложения.

"Постигнати са най-важните проекти. Първо, съгласуван е съвместен всеобхватен план за действие, състоящ се от основен документ и пет технически, съвсем конкретни предложения. Съгласуван е проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, който всички участници в преговорите ще внесат в близките дни в Ню Йорк като съавтори, за да бъде разгледан от Съвета за сигурност и подложен на гласуване. Очакваме, че той ще бъде единодушно одобрен", каза Лавров.

По думите му се отменят редица санкции срещу Иран, включително едностранни мерки на ЕС и САЩ.

"Премахват се редица санкции, включително едностранни санкции на ЕС, отменят се много санкции, засягащи ограничения, наложени от американците върху сътрудничеството с Иран в областта на гражданската авиация, и много други", заяви той.

Според него Русия ще взема от Иран нискообогатен уран в замяна на природен уран.

"Русия също така ще участва в препрофилирането на обекта във Фордо в предприятие за производство на стабилни изотопи за медицински и промишлени цели", каза Лавров.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Румбо

преди 8 години

Макар че инсталирането на ПРО в Източна Европа се оправдава с ядрената програма на Иран,истината е съвсем друга-тези системи са насочени срещу Русия!Целта е да бъдат унищожавани междуконтиненталните ракети насочени към САЩ още във фазата на ускоряване.Естествено,Русия ще вземе мерки и страните с разположено ПРО,ще бъдат под прицел и при конфликт-унищожени.Така че изказването на Лавров е по-скоро предупреждение за всички,които изпитват желание да гарантират сигурността на САЩ за своя сметка.

21

Анонимен

преди 8 години

*** какви 15 минути бе другарио ,то както е тръгнало да падаат казарми и самолети не *** да има с какво да си направят следващия парад

20

до 37

преди 8 години

От кога в Русия плащат във фашистки долари на фащ.Да не е станала 53 щат..ха..ха

fallback