Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Има много сценарии пред Гърция, но всички са лоши - и за страната и за цялата еврозона, коментира пред телевизия Bulgaria On Air Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър и бивш зам.-министър на икономиката.

По думите му политиката е била водеща при споразумението за спасителния план на Гърция. Финансовите параметри останаха зад политическите разговори.

Това беше обявено с едно изречение "госпожа Меркел уволни Ципрас", обобщи Керемедчиев.

"Когато кредиторите казаха, че не вярват на Гърция, те не вярват на СИРИЗА, на управляващата коалиция и на Ципрас. Дотук се стигна и с активната намеса на бившия финансов министър Янис Варуфакис, който торпилира преговорите. Благодарение на него се стигна до момент, в който преговорите не можеха да бъдат продължени", смята експертът.

Според него референдумът е бил автогол за Алексис Ципрас, като експертът не изключва предсрочни избори през есента в южната ни съседка. "Той (Ципрас) се опита да се скрие зад хората. Сега обаче ще трябва да обясни в Гърция как така на това, което те казаха "не", се прие. В момента се стигна до още по-сериозни санкции, по-унижаващи условия за страната", добави Керемедчиев.

"Не трябва да  забравяме, че през последните 25 години нито едно правителство на Гърция не предприе реформи и се стигна до тази ситуация. Керемедчиев обясни, че "статистиката на Гърция излъга Европа за нивото на икономиката и за техния БВП".

"В Гърция не само се криеше, но и откровено се лъжеше, затова има и срив на доверието", убеден е той.

По думите му все още има условия да се случи планът за GRExit, защото гърците не искат да приемат условията, които им се налагат. Има възможност страната да излезе от еврозоната.

Според прогнозата му стачките в южната ни съседка тепърва започват и ще блокират икономиката на страната и администрацията им. Възможно е да се въведе и валутен борд, който да върже гръцката валута към еврото.

Според него излизането на Гърция за 5 години от еврозоната е безсмислено да се прави, защото може да доведе до голяма хиперинфлация. Връщането в нея ще стане отново по критериите на еврозоната, които страната няма да може да покрие, анализира Керемедчиев.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

идно ром

преди 8 години

Батеей мъдураторе..що *** изтри ва..шамандур джангалски!!ша ти фърлям гюбек ва баате!дай два лева

13

Съгласен

преди 8 години

До Анонимен 1Така е, извиха му ръцете на Ципрас "демократите" от Брюксел... Е това са те евроатлантическите ценности в действие. Защо ли толкова ми напомнят мутренските времена?

12

Съгласен

преди 8 години

До ВасилевПрав си Василев, макар и циничен. Но това е истината, ЕС е мафия на високо ниво!

fallback