Снимка: архив Reuters

Началникът-щабът на сухопътните войски на САЩ генерал Реймънд Одиерно възнамерява значително да увеличи числеността на американските военни сили, които могат да бъдат прехвърлени в Европа в случай на конфликт с Русия и смята за необходимо в Германия да се разположи тежка военна техника в достатъчен обем за мотопехотна бригада.

Това заяви Одиерно в интервю за в. "Уолстрийт джърнал", цитирано от ТАСС.

"Това би ни позволило бързо да подсилим НАТО ако възникне необходимост. Надяваме се, че руснаците няма да създадат криза, но сме длъжни да сме винаги готови", каза той.

Вестникът уточнява, че тези планове допълват обявеното по-рано от министъра на отбраната Аштън Картър изпращане в страни от Източна Европа на американски танкове, гаубици и бронетранспортьори.

"Както съобщиха представители на сухопътните войски на САЩ, докато техниката в Източна Европа ще се използва редовно при учения, по-голямото количество военна техника в Германия вероятно ще се използва в случай на кризисна ситуация. Това ще позволи бързото прехвърляне в Европа на бригада с численост 3500 войници за подсилване на съществуващите американски позиции в Източна Европа в случай на криза", пише изданието.

"Одиерно също каза, че сухопътните сили на САЩ могат да направят повече, за да помогнат на Киев да се защити от действията на Русия в Украйна. Допълнителни тренировки на украинските сили биха могли да помогнат да се удържи Москва от всякакви настъпателни операции", отбелязва вестникът.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase