Снимка: архив Reuters

Гърция ще има нужда от 74 млрд. евро ново финансиране, твърдят кредиторите на Гърция след оценка на искането на страната за нов пакет от спасителни заеми, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на информация от европейски източници. Оценката на институциите беше изпратена до председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум и финансовите министри на еврозоната в събота сутринта.

Сумата от 74 млрд. евро може да включва 16 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ), ако базираната във Вашингтон институция реши да участва в нова спасителна програма, твърдят още източниците. Според други част от финансирането може да дойде от набиране на средства от Гърция на дълговите пазари.

Международните институции, които освен МВФ включват Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК), смятат, че предложенията на Гърция за нови реформи и съкращения на бюджета могат да бъдат добра база за преговори по нов спасителен заем "при определени условия".

Развитията показват кои могат да бъдат част от битките, които предстоят през уикенда, когато финансовите министри и лидери на еврозоната трябва да се срещнат и да решат колко пари са готови да отделят, за да остане Гърция в единния валутен съюз. Според източници срещата по-късно през деня ще бъде трудна, тъй като цари скептицизъм сред страните членки, които са загубили доверие в Гърция заради пропилените месеци преговори.

В ранните часове на събота гръцкият парламент прие новото предложение на министър-председателя Алексис Ципрас към кредиторите, което включва съкращения на пенсиите и увеличения на данъците. Предложението беше прието с 251 гласа "за" от общо 300 депутата.

Гласуването беше подкрепено от дясноцентристките и лявоцентристките партии, но 17 от представителите на лявата партия СИРИЗА, от която е и министър-председателят Ципрас, не подкрепиха правителството си, като двама гласуваха срещу предложението, а останалите се въздържаха.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase