Снимка: Архив Reuters

На двама братя французи днес във Франция бяха повдигнати обвинения в тероризъм, след като били задържани миналия месец в България на път за Сирия, където искали да водят джихад, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Младите мъже, на 20 и на 28 години, са родом от предградие на столицата Париж. Повдигнати са им обвинения в престъпно сдружаване във връзка с терористична дейност и в тайно финансиране на тероризъм.

Младежите били задържани през юни заедно с по-малкия им брат, на 13 години, "в Дургас (б. ред.: така е в оригинала, може би става дума за Бургас), България, на границата с Турция". След това двамата били екстрадирани във Франция и в началото на тази седмица били поставени в предварителния арест в град Фонтне су Боа.

По-малкият им брат бил освободен.

От април двамата младежи са обект на предварително разследване, започнато от антитерористичния отдел на парижката прокуратура.
По друг случай със сирийска връзка - на 21-годишна французойка, приела исляма - бяха повдигнати обвинения в престъпно сдружаване с цел терористична дейност. Тя засега остава на свобода, но под съдебен контрол.

Младата жена отишла в Сирия през май миналата година, за да се омъжи за френски джихадист. След това била задържана в Турция и експулсирана във Франция.

Следователите подозират французойката, че влиза в контакт с момичета в социалните мрежи в интернет, за да ги насърчава да заминат за Сирия.

Според френските власти около 500 млади граждани на страната са заминали от 2011 г. за Сирия и Ирак, като най-малко 119 от тях са били убити. Смята се, че близо 2000 души в самата Франция са радикализирани.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase