Снимка: архив, Reuters
fallback

Продължаващият девети ден пожар в района на АЕЦ "Чернобил" създава опасност от разпространение на радиация на далечни разстояния, заяви Татяна Тимочко, ръководител на Общоукраинската екологическа лига, цитирана от ТАСС.

Oще по темата

"Пожар в тази зона е много опасен, особено при сегашните метеорологични условия. Високата температура на въздуха поддържа огъня. Появяват се нови и нови малки огнища. Опасността се крие в това, че при горенето на суха растителност и на коренища на дърветата изгаря горният слой на почвата, където се намират "утаилите се с годините радионуклиди", обясни Тимочко.

Пепелта, която се носи от вятъра, създава опасност от разпространение на радиация на големи площи, каза тя.

Разбира се, концентрацията на радиация далече от епицентъра на пожара може да е равна на пределно допустимите показатели, но в районите, които са близо до пожара, това е сериозна заплаха, защото хората може да използват "замърсени" хранителни продукти, смята еколожката.

На 29 юни в мъртвата зона около Чернобилската АЕЦ се запали суха трева и тръстика. Първоначално горяха около 1300 декара, сега продължава да тлее торф на обща площ от 52 декара, посочва БТА.

Дни след избухването на пожара украинската служба по ядрено регулиране съобщи, че в пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза.

Българските власти обаче заявиха, че за територията на България няма изменение на радиационния фон. Появилите се слухове за повишена радиация у нас бяха опровергани като неоснователни, тъй като системите за радиационния фон не са отчели такава опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Тихомир Томов

преди 8 години

Съветския Цезий-137 е добронамерен и миролюбив към човечеството . Безопасен е за елитите , които употребяват специални медикаменти като предохранителна мярка . Щом и Росенчо бе в Украйна в този момент какво да се коментира още !

24

Анонимен

преди 8 години

Пиите повече мляко направено от сухо внос от Украйна.Рупайте Украйнски ябълки и не се притеснявайте.Украйна е братски народ и нашата делегация тази седмица потвърди че винаги ще сме с тях, каквото и да правят.

23

Анонимен

преди 8 години

Нали миналата седмица писахте, че пожара е потушен и няма никаква опасност!

fallback