Снимка: Ройтерс
fallback

Гръцкото правителство одобри пакета с реформи, предложен от премиера Алексис Ципрас, който ще бъде представен пред кредиторите и европейските партньори и кредитори, съобщи Financial Times. Пакетът ще бъде разгледан в парламента часове преди да бъде представен в Брюксел.

Oще по темата
По-рано депутати от опозиционната „Неа Демократия” бяха категорични, че предложението на премиера ще получи подкрепата от достатъчен брой депутати.

Очевидно правителството в Атина ще изчака до последната възможна минута, отпусната от кредиторите и ще представи предложението си рано сутринта в петък. FT допълни, че гръцките депутати имат готовност за извънредни заседания по всяко време.

Докато траеше заседанието на кабинета, пред сградата на парламента се събра митинг, на който хората настояват страната да остане в еврозоната.

Според туит на анализатора Янис Кутсомитис, цитиран от ВВС, предложението, което Гърция ще направи пред Брюксел, ще предвижда фискални мерки (съкратени разходи и увеличени с данъци приходи) за общо 13 милиарда евро, а в замяна страната ще поиска нов заем за 50 млрд. евро.

Гръцките медии съобщават още и за предложенията за увеличаване на някои ставки на данък добавена стойност.

По-рано днес местните издания съобщиха за натиск срещу Ципрас вътре в собствената му партия. Крайнолявото крило на СИРИЗА се обяви против нов заем в замяна на обещания за реформи.

Предложението на Атина трябва да бъде разгледано от представителите на еврозоната в събота, а след това и от представителите на държавите в целия ЕС в неделя.

Досега Гърция е получила две спасителни програми на обща стойност 240 млрд. евро от своите кредитори. В последните години обаче тези средства не носят положителен ефект – икономиката се свива, безработицата е над 25%, а всеки втори млад човек е без работа.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Lex West

преди 8 години

Уважаеми господине / госпожо, Търсите ли доверен заем кредитор, който може да ви вземе заем от1000 до 10 милиона USD, EURO, GBP и т.н. За да се изплати вашия отдел или даопредели, че си финансов стрес, че сте били изправени за дълго, LexEasy Loan Firm е тук за вас с подходящ план за възстановяване илихва в размер на 3% (Car Loan, Personal Loan, Ипотечен кредит, Businessзаем и т.н.). Ако проявявате интерес, свържете се с нас чрез електронна поща, която е по-ниска,

91

Анонимен

преди 8 години

те ти булка спасов ден, така се освини това *** шизофреидно,че аз ако бях грък лично бих му прегризал врата със зъби

90

Стършел

преди 8 години

е, как няма да го подкрепи, като са останали само трОХИ ,....охи,...охи,....охи...

fallback