Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Видни икономисти призоваха германския канцлер Ангела Меркел да промени политическия си курс и да спре налагането на безкрайни строги икономии на гръцкия народ, предаде Ройтерс. Те направиха това в открито писмо, публикувано във водещи европейски издания.

"Предписаното лекарство от германското финансово министерство и Брюксел изцежда кръвта на пациента, а не лекува заболяването", написаха икономистите в откритото си писмо, публикувано на сайта на германския вестник "Тагесшпигел".

Още по темата

"В момента от гръцкото правителство се иска да си опре пистолет в главата и да дръпне спусъка", пише още в документа.

Писмото ще бъде публикувано и във френския вестник "Монд", както и в английските "Гардиън" и "Нейшън".

"За жалост куршумът няма да убие само бъдещето на Гърция в Европа. Пораженията ще убият еврозоната като фар на надеждата, демокрацията и просперитета и може да причинят широкообхватни икономически последствия по целия свят", се казва в писмото.

Тома Пикети от Парижката школа по икономика, Джефри Д. Сакс от Колумбийския университет, професорът от Харвард Дани Родрик и оксфордският икономист Саймън-Рен Луис, Хайнерс Фласбек, бивш държавен секретар в германското финансово министерство, са сред подписалите писмото, което призовава Меркел да направи отстъпки на Гърция.

"Нашето послание към канцлера Меркел е ясно: призоваваме Ви да предприемете този жизненоважен акт на лидерство за Гърция и Германия, както и за света", се казва в документа. "Историята ще Ви запомни с действията Ви от тази седмица. Очакваме и разчитаме на Вас да направите смелите и великодушни стъпки към Гърция, от които Европа ще има полза поколения напред", се казва в писмото.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase