Снимка: bgonair.bg
fallback

Групата на развиващите се държави, позната като БРИКС, се събира днес в Русия. На двудневната среща в град Уфа се очаква лидерите на страните да открият нова инвестиционна банка, която ще е под техен надзор.

На срещата представителите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР очакват да успеят да завършат споразумението за новата банка. Руският президент Владимир Путин се надява да намали влиянието на западните финансови институции.

БРИКС отговарят за около една пета от световния икономически продукт и 40% от населението. Новата Банка за Развитие, чиито начален капитал ще е 50 милиарда долара, се разглежда като важен инструмент, който ще им помогне да се позиционират по-добре в доминираната от Запада финансова система.

От гледна точка на Путин, който се преориентира към Азия, след като Западът изолира страната му заради украинската криза, срещата е шанс да демонстрира, че Русия се справя добре и без САЩ и Европа. Демонстрацията на единомислие в рамите на БРИКС е особено важна за президента в настоящия политически контекст, след като на Русия беше отказан достъп до Г-8 заради анeксирането на Крим.

Независими експерти обаче посочват, че групата на развиващите се държави е доста далеч от единомислие, а отношенията между Москва и Пекин не са толкова близки, колкото се иска на Кремъл. Развитието на новата банка, чието създаване беше предложено през 2012 г., също е бавно. Миналата година на среща на върха беше уговорено, че централата й ще е в Шанхай, но Китай ратифицира споразуменията за това едва преди седмица и институцията не се очаква да започне да работи до края на годината.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

@59

преди 8 години

Делян Пеевски? Дано са подсилили трибуната!

55

Анонимен

преди 8 години

До Шоп ...80% от актижното население е заето ж сферата на услугите....има голяма разлика...от6 тожа което си написал.

54

ДЕМОКРАЦИЯ АМА.....

преди 8 години

що е комунист -ленинец ?Човек който едно говори а върши ДРУГО !ЧОВЕК КОЙТО КРИТИКУВА ЗАГНИВАЩИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ и ДОЛАР ,НО НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ В РАЯ РУСИЯ А В АДА -САЩ.ВЪЗХВАЛЯВА СВОЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ ПОДОБЕН НА КУЧЕ НО Е ВЕЛИК В СЪС СВОЯТ КУЧЕШККИ ВОЖД -ЕДИНАК !ГОВОРИ ЗА МИР А Е НАЙ _-ГОЛЕМИЯТ АГРЕСОР ЗА СЪСЕДИТЕ СИ .КОИТО ТРЯБВА ДА СА МУ ВАСАЛИ ! ТЕЗИ ХОРА КОИ ЗАКОНИ ИЗПОВЯДВАТ ,ОТГОВОРЕТЕ СИ САМИ !

fallback