Снимка: Reuters, архив
fallback

Шпайхерщат - комплекс от безмитни складове в Хамбург, културен паметник от 1991 г., кварталът Конторхаус, както и мисиите в Сан Антонио, щата Тексас, бяха включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Решението бе взето от Международния комитет на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство, който се е събрал на годишна конференция в Бон, Германия.

Петте испански католически мисии в Сан Антонио са построени през 18-и век. Най-известна от тях е Аламо, място на 1836 битки.

Това е бивша мисия на католиците, която сега е превърната в музей. Сградите са били построени през осемнадесети век от испанците с образователна цел - там е трябвало да бъдат обучавани индианците, които са приели християнството. По онова време испанците основали много мисии в южната част на Тексас.

Мисията Аламо се превърнала за няколко години в голям комплекс, който се разпростирал на територия от над един хектар.

Имало голяма сграда за свещениците и тухлени бараки за индианците от мисията, бил изграден и цех за производство на платове. Особено красив бил параклисът, който трябвало да бъде триетажен, но третият етаж така и не бил завършен.

Мисиите в Сан Антонио са единственият обект в САЩ, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Шпайхерщат е най-големият комплекс от търговски складове в света, намира се в германския гр. Хамбург. Построен е върху дъбови греди през 19-и век.

Строителството започнало на група острови на р. Елба през 1885 година и било извършено на три етапа. Завършило през 1927 година.

Сградите са изградени в типичния стил тухлена готика и са заобиколени от канали и мостове. Те представляват забележителна и уникална атракция. Могат да бъдат разгледани и с лодка, а всяка вечер фасадите и мостовете се осветяват по най-различен начин.

В Конторхаус се намират редица забележителни от архитектурна гледна точка сгради, сред които една от най-запомнящите се е Чилехаус - търговска сграда от края на тридесетте години, приличаща на корабен нос. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

Е, след 70 години най-накрая успяха да си купят един обект и те, завалиите! Скоро се очаква да предложат Лас Вегас или някой небостъргач пред ЮНЕСКО, 'щото на тях това им е наследството. В краен случай и ROUTE 66 ще свърши работа - и там има бая култура!

11

до 12

преди 8 години

Какъв континент са САЩ. Божичко невежество, прости им.

10

анонимен

преди 8 години

САЩ е красив континент и със сигурност има какво да се види там.

fallback