Ирина Бокова. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

ЮНЕСКО ще използва сателити, за да наблюдава античните обекти, застрашени от групировката "Ислямска държава". Това е една от серията стъпи, които генералният директор на организацията Ирина Бокова предлага, за да се справи организацията с онова, което според нея е "културно прочистване", извършвано от джихадистите, пише британският в. "Гардиън".

ЮНЕСКО е на път да финализира договора за сателитно наблюдение, чрез което ще подобри мониторингът на антични обекти в Сирия, Ирак, Йемен и Либия, които са изложени на риск от плячкосване и разрушение от групировки като ИД.

Сателитните кадри ще бъдат с достатъчно висока резолюция, за да покажат незаконни дейности около обектите, казва Бокова в интервю за британското издание. Сателитното наблюдение е само една от стъпките, които тя предлага в борбата с широкоразпространеното разрушаване на антични обекти.

ИД установи през май контрол върху античния град Палмира в Сирия, в който има гръцки и римски останки и който е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство. Бокова пояснява, че точни информации за ситуацията в Палмира е трудно да се получат, но е известно, че групировката е разрушила мавзолеи, храмове и статуи в и около Палмира и е заложила експлозиви. ИД разруши асирийски руини и артефакти и в съседен Ирак, припомня "Гардиън".

Пред британския вестник Ирина Бокова посочва, че мащабите на щетите и на разрушенията, извършени от ИД в античните обекти са новост в сравнение например с ограничените разрушения през 2001 г., когато талибаните взривиха будистки статуи в Бамиян в Централен Афганистан.

Бокова, която е кандидат за поста на генерален секретар на ООН, е говорила пред "Гардиън" по време на визита в Лондон, където тя произнесе речи пред няколко организации и представи в тях стъпките, които ще бъдат взети в защита на уязвимите обекти. Бокова заяви, че военно действие е необходимо за връщането на контрола върху обектите, но че твърдата сила не е достатъчна.

Тя призова за стъпки, в това число и натиск върху страните да пресекат трафика на откраднати артефакти, а не само да помагат за защита на античните обекти, защото ИД и други групировки използват търговията с крадени артефакти, за да финансират тероризма си.

Според оценки търговията в световен план на крадени произведения на изкуството възлиза на десетки милиони долари, но Бокова отбелязва, че точна цифра не може да се посочи.

ЮНЕСКО вече работи с организации като Интерпол, за да се опитва да проследи артефактите. ЮНЕСКО също така насърчава страните да въведат закони, които се справят с този проблем и да назначат специален екип, който да идентифицира откраднатите предмети.

Бокова също така защитава тезата, че на пропагандата на ИД може да се противодейства чрез представянето на алтернативни разкази в социалните медии.

Относно сателитното наблюдение на антични обекти, Бокова поясни, че ще бъде подписан договор между ЮНЕСКО и Института за обучение и изследователска дейност на ООН за програма, чрез която със сателити ще се наблюдават обектите от световното наследство.

Това наблюдение ще помогне за намаляването на разрушенията и плячкосването, ще документира онова, което е било унищожено и ще подготвя експертите за възстановяването на обектите. Данните от мониторинга ще бъдат използвани и при подготовката на досиета срещу отговорните за разрушенията лица, които ще бъдат съдени в Международния наказателен съд.

В края на интервюто Бокова казва, че ЮНЕСКО е много притеснена относно Либия, от експанзията на ИД и от радикализацията на младите хора, като и от обстановката в Сомалия, Сахел и Мали.

ЮНЕСКО е помогнала за възстановяването на мавзолеи, унищожени от ислямисти групировки в Тимбукту в Мали. Четиринайсет от тях са били построени отново с местни материали и с помощта на местни имами. "Това е нашият отговор срещу екстремизма", казва Бокова.

ЮНЕСКО сега подготвя и реконструкцията на части от сирийския град Алепо, посочва вестникът. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

КО ЩЕ НАБЛЮДАВА ТАЗИ 4ЕРВЕНА КОКОШКА ДА Я ДАВАМЕ ДИРЕКТНО НА ИСИЛ ДА НАБЛЮДАВА ОТ ПЪРВИЯ РЕД

6

Анонимен

преди 8 години

Ще наблюдават как ги събарят ли? ЮНЕСКО-то няма ли да обвини НАТО-то и Съвета за сигурност на ООН в престъпно бездействие??? Световната култура загива пред погледа на НАБЛЮДАТЕЛИ.

5

Анонимен

преди 8 години

Тази комунистическа издънка защо не вземе и се гръмне???

fallback