Снимка: архив Reuters
fallback

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно обръщение към нацията, че референдумът в неделя ще се състои.

В началото на словото си той изказа благодарност към нацията. "Скъпи гърци, благодаря ви, че оставате толкова спокойни и мирни". Същевременно Ципрас призова гърците да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение, предава Bloomberg. 

Oще по темата
"Не" значи социално справедливо решение", подчерта гръцкият министър-председател. По думите му "не е вот не за напускане на Европа, а за завръщане към европейските ценности".

"Който гласува на референдума с „да“, ще стане съучастник. Наистина Гърция трябва да осъществи реформи, но те трябва да се направят от самата Гърция. Референдумът в неделя няма нищо общо с еврото и с членството в ЕС“, заяви Ципрас. „Изнудването трябва да спре", добави той.

За пореден път Ципрас обвини кредиторите в изнудване. Според него кредиторите са „злонамерени и искат да си отмъстят". Според него кредиторите са предизвикали затварянето на гръцките банки като реакция на обявяването на референдума. „След като видяха, че не могат да ни пресират, се опитват да пресират всеки обикновен гражданин“.
В обръщението към нацията премиерът каза още, че ако гръцкото правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно.

Премиерът увери, че пенсиите и заплатите са сигурни и че банковите депозити на гражданите няма да бъдат загубени.

"Уверявам ви, че тази ситуация е временна", твърди премиерът. Същевременно той гарантира и демократично решение, но същевременно предупреди, че Гърция трябва да каже "не на рецептите, които разбиват Европа, за да получим по-добро предложение за споразумение".
 

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Анонимен

преди 8 години

pravillno ''NE'' NE NA ES NE NA MATORITE NA ESNE NA POVECHE TRUDOV STAJ ZA PENSIANE NA SAKRASHTENIATA OT RABOTA S EDNA DUMA ''NE ''OZNACHAVA DOLU ES ,RAZPAD NA ES ,NE NA DIVIA KAPITALIZAM

107

българин

преди 8 години

До 138:Ами писмото на Ципрас го публикуваха. Общо взето, клекнал е. Обаче, иска запазване на "данъчен рай" на островите - нещо като Кипър, ама само за гръцката олигархия. И сега става ясно, че той защитава ИНТЕРЕСИТЕ НА НАЙ-КРАДЛИВИТЕ И НЕНАСИТНИ ОТ ГРЪЦКАТА ОЛИГАРХИЯ, които се плашат от чуждестранна конкуренция, както нашата комунистичеса олигархия. Но, Западът вече разглежда Ципрас като лъжливото овчарче, а гърците ще трябва да видят, че В СЪЩНОСТ НЕ ЗАЩИТАВА повечето от тях, а им вреди.

106

българин

преди 8 години

За мен става съвършено ясно едно - Ципрас, Варуфакис и СИРИЗА ИЗОБЩО НЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА МНОЗИНСТВОТО ГЪРЦИ, а ТЕЗИ НА НАЙ-КРАДЛИВАТА ЧАСТ ОТ ГРЪЦКАТА ОЛИГАРХИЯ, която не може да търпи чуждестранна конкуренция - СЪЩО КАТО НАШАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ОЛИГАРХИЯ. Те докараха Гърция до положение, в което няма полезни ходове, също както и нашите комунисти направиха с България. Печелят путлерова Русия и Турция. Но, гърците няма да видят пари, без поне да обещаят, че ще правят икономии и ще връщат.

fallback