Снимка: Reuters
fallback

Точно в 18 часа местно време във Вашингтон, където е централата на Международния валутен фонд, стана ясно, че Гърция не успя да плати дължимите над 1,5 млрд. евро към фонда.

В същия час (00.00 часа централноевропейско време) изтече и срокът на действие на втората спасителна програма за страната. Това става на фона на задълбочаващата се финансова криза и въпреки усилията, които Атина и кредиторите ѝ положиха в последните часове за постигане на сделка.

Изпълнителният съвет на МВФ, който представлява 188 държави, останa на твърдата си позиция и още през нощта срещу сряда (българско време) обяви, че Гърция е в просрочие.

В последния момент правителството в Атина е поискало отсрочка на плащането по много рядко използвана клауза от правилата на МВФ, предаде Ройтерс. Такова отлагане е било използвано само два пъти, през 1992 г. за Никарагуа и Гайана.

Фондът може да реши за петгодишна отсрочка, без да е нужно да се допита до своите страни акционерки, а за седемгодишна отсрочка трябва да получи одобрение със 70 процента от гласовете на акционерите. 

Случилото се е сериозен удар по МВФ, един от тримата обществени кредитори на Гърция, която му дължи почти 21 млрд. евро (около 23,7 млрд. долара). Това са 27% от всички раздадени от МВФ кредити на изпаднали в криза страни. Общо кредитите за европейски страни възлизат на две трети от общия обем, ако се прибавят и сумите, отпуснати на Украйна и Португалия. Останалата сума се пада на други страни, сред които и доста бедни.

Още за кризата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 8 години

До истинатаprez 1989 beshe 69 miliarda U$ y 1U$ struvashe 0.93 leva

40

Нани нани

преди 8 години

Унаааасяй се и заспиииивай.... айдееее... айдееее...

39

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 69 Пост 68 вече стана 67...:)Моде...аноним... написа с главни букви, че си спомня , че родителите му не били на парно, но после се усети и си изтри поста :)

fallback