Снимка: bgonair.bg
fallback

Турция няма да се поколебае да използва сила, за да гарантира сигурността на дългата 900 км граница със Сирия. Това обяви премиерът на страната Ахмет Давутоглу. Той заяви, че Анкара е готова да реагира на всеки сценарий на задълбочаваща се нестабилност в региона.

Изявлението на Давутоглу дойде малко след като президентът на страната Реджеп Ердоган обяви, че Турция никога няма да позволи формирането на кюрдска държава, която да обедини югоизточните й територии с части от Сирия.

"Никой не трябва да се тревожи, че напрежението в Сирия ще възпламени Турция", заяви Давутоглу в Истанбул.
По думите му фактът, че в момента се провеждат преговори за коалиционно правителство ни най-малко не отслабва управленската стабилност. 

"Ние ще продължим да приемаме нашите братя, които бягат от тази хуманитарна трагедия. Но ако сигурността на границата ни е застрашена, ще вземем необходимите мерки. Ако Турция бъде засегната дори за минута от случващото се в региона, ние няма да останем тихи и безучастни!", заяви Давутоглу.

Вниманието на властите към границата със Сирия се изостри в последните дни, след като кюрдите успяха да си върнат част от териториите, от които бяха изтласкани от групировката Ислямска държава. Анкара дори обвинява сирийските кюрди в етническо прочистване спрямо арабите в преследване на една цел – създаване на автономна кюрдска държава.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:



Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Ноа

преди 8 години

Кюрдистан според мен е нужен за стабилността в региона, най-вече -кюрдите са единствените може би които влизат в бой с ИД и то успешно. От друга страна Турция е много мощна във военно отношение и се съмнявам да допусне държава на кюрдите.

19

От птицекомбината

преди 8 години

До Ястреб ВеликияПиленце с жълто около хищната човка, за тези думи заслужаваш да ти оскубят опашните перца! Да бе, чакат ви в Йемен, в Алжир, в Египет, в Унгария, а най-вече - в Крим...

18

Анонимен

преди 8 години

До anonimen 29Една кърпа с лед ще ти се отрази добре. Кюрдите са поголовно грамотни, на тяхна територия е ВОДАТА на целия Близък изток, а НЕФТЕНИТЕ залежи на Иракски Кюрдистан са огромни. Геополитическото им положение е изключително. Загуби ли Турция Кюрдистан, край на просперитета й!

fallback