Снимка: Архив Reuters
fallback

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис призова днес германския канцлер Ангела Меркел да разреши сегашната криза. В интервю за таблоида "Билд" Варуфакис посочва, че Меркел държи ключа за уреждането на сегашната криза, информира АФП, цитирана от БТА.

"Правителствените лидери от ЕС трябва да действат. А сред тях (Меркел), като представителка на най-важната страна, държи ключа (...). Надявам се, че тя ще го използва", посочва гръцкият министър.

Oще по темата

Той допълва, че неговото правителство е "отворено за нови предложения на институциите" след провала на преговорите в Брюксел в събота.

По-късно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел е поканила лидерите на всички големи партии в страната на среща утре, за да обсъдят гръцката криза, предаде агенция Ройтерс, като се позова на високопоставен германски представител.

Служителят посочи, че председателите и лидерите на парламентарните групи на всички партии в германския парламент, включително на опозиционните Зелени и Левите, са поканени на срещата в канцлерството в Берлин в понеделник.

Финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат с една седмица сегашната програма за подпомагане на Атина, чийто срок изтича на 30 юни. Гръцкото правителство иска да организира на 5 юли референдум по предложението на кредиторите на страната (Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия), предложение, което налага реформи и орязвания на бюджетните разходи в замяна на продължаване на финансирането. Изпълнителната власт в Атина препоръчва да се гласува с "не" на него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Чукча читател

преди 8 години

Ключа е в Меркел, обаче някой е напълнил ключалката с каноконлит. К'во правим?!

95

Атакист

преди 8 години

Меркел не може да отиде до тоалетната без да иска разрешение от САЩ първо. А Германия е окупирана от САЩ след втората световна досега. Американските военни в Германия са повече от немската армия, която се държи намален брой. Чакайте Меркел да ви реши проблемите и ЕС да е независим! И докато Германия е само васал на САЩ на който му е позволено само да се развива икономически, задето нападна СССР, то България е хем зависима хем ненавиждана страна!

94

Анонимен

преди 8 години

До 666ТИ СИ *** БЕ НАРЦИС ! МНОГО ИМА ДА *** ПРАХА НА ПУТИН И ДА БЯГАШ С ПАРЦАЛА ДА ЧИСТИШ СЛЕД НЕГО ЩОМ СИ ТОЛКОВА *** !

fallback