Алексей Милер. Снимка: Ройтерс
fallback

Газпром има различни варианти за пункта за доставка на газ от Турски поток - не само на границата с Гърция, заяви ръководителят на руската газова компания Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Милер допълни, че газът от Турски поток може да тръгне не само за австрийския град Баумгартен, но и за Италия. Той уточни също така, че австрийската компания О Ем Ви (OMV) има интерес да се включи в проекта.

Според Газпром има възможност да се използва вече готовото от проекта за Трансанадолски тръбопровод ТАНАП (TANAP) за доставка на газ по Турски поток. Милер отбеляза освен това, че газът от Турски поток ще стигне до Европа по-рано от ТАНАП.

ТАНАП и Трансадриатическия газопровод ТАП (ТАР) са част от Южния газов коридор на ЕС и могат да бъдат конкуренти на Турски поток, отбелязва ТАСС.

Ръководителят на Газпром изрази надежда, че германската компания Винтерсхал (Wintershall ), дъщерна на БАСФ (BASF), ще се присъедини към Северен поток-2 до септември. Руският газов гигант подписа на 18 юни меморандум с Е.ОН (E.ON), Шел (Shell) и О Ем Ви (OMV) да създадат скоро съвместна компания за осъществяване на проекта за изграждане на още две тръби на газопровода Северен поток през Балтийско море до Германия, предвид намаления добив в европейските страни и засиленото търсене в световен план.

Алексей Милер посочи освен това, че общата сума за глобата на Нафтогаз Украйна към Газпром за неизпълнение на правилото "вземи или плати" е 26,7 милиарда долара, а дългът на Украйна за доставката на руски газ в самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) е 212 милиона долара.

Той каза също, че Нафтогаз Украйна не се е обръщала с молба за отстъпка от цената на газа въпреки изтичането на периода на предишната отстъпка. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

али баба

преди 8 години

до 32...май на теб ти трябват пари...не мисли руснаците ....имат си всичко и нефт,газ,злато титан кадето го няма никаде ,,алумин....сащ нямат дори долари и те са на светът като си ги върнат въобще нямат толкова секвой за хартия.....дораков

24

:-)

преди 8 години

От българите по-големи балъци няма. А балъкът винаги плаща най-дебелата сметка. Така, че всичко в момента си е в реда на нещата.

23

Анонимен

преди 8 години

хахахахах аве тия рашките съвсем изперкаха"дългът на Украйна за доставката на руски газ в самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) е 212 милиона долара."Украйна да плаща газа на окупираните от рашка территории ???? наглостта на гнусното джудже не спира да удивлява света

fallback