Снимка: Архив Reuters

Предстоящата развръзка в драматичните преговори на Гърция с кредиторите и днес е централна тема на британския печат. "Гардиън" отбелязва, че след първоначалния оптимизъм, последвал срещата на лидерите на еврозоната с гръцкия премиер Алексис Ципрас в понеделник, настроенията отново са мрачни.

Днес Ципрас отново лети за Брюксел, където е повикан очевидно за натиск за допълнителни отстъпки към предложения от него в понеделник план, който тогава бе окачествен като първа сериозна оферта от страна на Атина от месеци насам.

Според "Гардиън" днешните разговори на Ципрас с шефа на Еврокомисията Юнкер за изглаждане на различията по предложенията на Гърция ще бъдат "критични" и не вещаят нищо добро. По-късно предстои и третата за тази седмица среща на финансовите министри от еврогрупата, която трябва да подготви споразумение с Атина, което на свой ред да бъде формално одобрено от поредна среща на лидерите на ЕС утре, за да се избегне фалит на Гърция и да се запази целостта на еврозоната.

Сега обаче се оказва, че за шефката на МВФ Кристин Лагард очертаващият се временен компромис е неприемлив. Резерви имала и германският канцлер госпожа Меркел, отбелязва "Гардиън". Юнкер и Еврокомисията искали да се постигне такова споразумение, каквото се очертало в понеделник, но не те всъщност разполагат с парите, които Гърция трябва да получи, за да избегне фалита, и затова се оказват само посредници в преговорите, без да имат решаващ глас.

Лагард, която по време на срещата на върха в понеделник изглеждала доста мълчалива, е изразила сериозни възражения срещу предложеното компромисно споразумение "по идеологически съображения спрямо левичарското правителство на Ципрас", но също и защото не вярвала, че това споразумение ще открие път към икономическо съживяване на Гърция.

Запознати с начина на мислене на Меркел пък казали, че тя е изправена пред възможен вътрешнопартиен бунт в Германия, ако предложи спасителен пояс на Гърция без увереност, че той ще донесе успех. В Германия и сред другите кредитори нямало доверие в Ципрас и неговия финансов министър Янис Варуфакис, пише "Гардиън" и добавя, че от вчера има нарастващи признаци, че кредиторите няма да допуснат да им бъде наложено едно прибързано споразумение, което смятат за неадекватно.

Освен нарастващите резерви сред кредиторите, правителството на Ципрас се оказва и под силен вътрешен политически натиск относно предложените от него отстъпки в преговорите. "Редица гръцки депутати - и леви, и други - са много скептични относно приемането на изложената от Ципрас програма за икономии, - казва Костас Лапавицас, професор по икономика от Лондонския университет, който сега е депутат от СИРИЗА, партията на Ципрас. - Как ще обяснят те това на своите избиратели, когато се върнат при тях?"

Според приближен на Ципрас, цитиран от "Гардиън", ако споразумението с кредиторите не събере мнозинство в парламента, може да се наложат предсрочни избори или референдум.

За новото затягане на преговорите пише и "Файненшъл таймс". Според авторите на вестника Берлин настоява всички реформи, които ще бъдат описани в бъдещото споразумение, да бъдат одобрени от гръцкия парламент до понеделник, което по същество е германски ултиматум към Атина. Някои експерти и висши длъжностни лица, ангажирани в преговорите, даже смятали, че дори ако се постигне споразумение, то ще бъде твърде късно и Гърция едва ли ще успее да плати дължимите на МВФ 1,5 млрд. евро до 30 юни.

Хора, запознати с мисленето в Берлин, смятат, че след многомесечните преговори, откакто на власт дойде правителството на СИРИЗА, доверието в способността на Гърция да изпълнява обещанията си е сериозно подкопано. Именно затова висши германски политици настояват гръцкият парламент да одобри евентуалното споразумение преди то да бъде представено на Бундестага и преди изтичането на действащото сега споразумение във вторник.

"Файненшъл таймс" също обръща внимание на надигащия се бунт сред по-радикалните депутати от СИРИЗА, както и на предстоящия масов протест на гръцки пенсионери в Атина заради предложените нови сурови мерки за икономии. Парламентарните бунтари напомнили на Ципрас, че мерките, които той сега е предложил на кредиторите, някога самият той в опозиция е окачествил като "варварски" и "неприемливи".

Това, че Ципрас има твърде малко време - буквално броени часове - за да защити в парламента своето предложение пред кредиторите, може да му коства бламиране с непредсказуеми последици, отбелязва вестникът.

Представители на еврозоната пък изказват опасения, че финансовият министър Варуфакис води задкулисна игра срещу очертаващия се компромис на Ципрас с кредиторите, опирайки се на някои по-умерени елементи в СИРИЗА чрез искания всяко споразумение да включва и ново опрощаване на част от гръцкия дълг. Те отбелязват, че Варуфакис е бил необичайно тих по време на спешната среща на еврогрупата в понеделник в Брюксел.

"Варуфакис има свой собствен дневен ред и ще се изкуши остро да критикува това споразумение. Това обаче не означава, че той ще напусне СИРИЗА", казва Аристидис Хацис, професор по икономика в Атинския университет, цитиран от "Файненшъл таймс".

Друг лондонски вестник - "Индипендънт", също отбелязва, че кредиторите, сред които МВФ и Германия - са дали да се разбере, че предложените отстъпки от Ципрас са недостатъчни и очакват още. Те не били развълнувани от това, че и в този си вид предложенията на Ципрас срещат сериозна опозиция в Атина.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase