Снимка: bgonair.bg
fallback

Древноримски кораб е бил открит на дъното на Средиземно море близо до бреговете на остров Сардиния. Италианските власти разпространиха подводно видео с находката. Корабът е с размери 18 метра дължина и 7 метра ширина.

Плавателният съд е намерен само на 50 метра дълбочина. Според археолозите, участвали в откриването на находката, корабът е използван за превозване на тухли и други строителни материали през римската императорска епоха.

На видеото се вижда как водолазите приближават корабокруширалия плавателен съд в бистирите води около италианския остров. Учените твърдят, че корабът може би се е движил към Испания или в посока западното крайбрежие на Сардиния.

Миналото на втория по големина остров в Средиземно море след Сицилия е тясно свързано с древноримската история. С падането на Западната Римска империя през 440 г. островът пада в ръцете на вандалите, но много скоро византийският пълководец Велизарий възвръща римската власт над него.

Оттогава Сардиния е бил управляван от араби, испанци, австрийци, докато през 1720 г. с Договор от Лондон, Кралство Сардиния става част от Италия.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 8 години

Между другото, когато разместили тухлите, намерили македонското знаме а на една от гредите пишело мейтин Чайна.

8

Т. ПАНАРОВ

преди 8 години

Велизарий и Нарсес възвръща наистина контрола над старите римски територии без самия Рим ако не се лъжа! Страхотни командири са били. Като Нарсес е живял почти 100 години и е бил на активна служба почти до края на дните си. Ако е истина смятайте.

7

Македон

преди 8 години

Как ще е "древноримски" този кораб, когато ясно е видно, че е македонски и е пстроен на левият бряг на река Вардар! Товара е керемиди за вилата на Саше Македонскио на охридското езеро. Отново крадете древната ни история!Ой, Луно- земьо македонска! Пак ли ще те делиме...

fallback