Снимка: Reuters, архив
fallback

Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България, заяви днес в естонската столица Талин американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Целта е да бъдат успокоени съюзниците по НАТО, разтревожени от заплахи от Русия и от терористични групировки.

Oще по темата

Шефът на Пентагона каза, че трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат това военно оборудване. Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота или батальон и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Според Картър този "подвижен" арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини "Брадли" и самоходни артилерийски оръдия.

По този начин НАТО ще получи възможност да отговаря по-бързо на всяка военна криза, възникнала в региона, отбелязва АП. Страните, в които ще бъде разположено американското оръжие, са избрани заради своето близко местоположение до тренировъчни полигони с цел да се намали времето и цената за транспортирането му при военни маневри.

Русия реагира остро на американските планове. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната каза малко преди началото на европейската обиколка на Картър, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената война.

Американският министър на отбраната каза днес пред колегите си от трите балтийски страни, че Съединените щати ще работят с натовския киберцентър в Естония, за да помогнат на съюзниците да разработят отбранителни киберстратегии и други защитни механизми срещу компютърни атаки.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Баба ВИ ВАНГЕЛИЯ

преди 8 години

АМЕРИКА ке е ПРОКЛЕТА И ОТ БОГА И ОТ ДЯВОЛА!!!!

54

Боби

преди 8 години

Отностно Украйна1. Янукович не е подавал оставка и при старите закони президента на Украйна може да си подаде оставката, да му свърши мандата или да умре. Точно за това се опитаха да го убият и за това най-накрая избяга в РФ.2. Майдана свали с ПРЕВРАТ легалното правителство и от тогава нищо демократично няма в Украйна независимо че се водят "Демократи".3. Хунтата спра над 50% от търговията на Украйна и докара страната до финансов Колапс.4. ТЕРОР и ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ в Донбас

53

Аз

преди 8 години

Моля ви, не ни "успокоявайте"!!!!!!!!!!

fallback