Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама беше домакин на годишната вечеря в Белия дом, дадена по повод свещения за мюсюлманите месец рамадан, предаде Асошиейтед прес.

Обама отвори вратите на Белия дом за традиционната вечеря ифтар, която следва постенето от изгрев слънце до залез слънце по време на свещения месец.

Пред гостите на вечерята, състояла се в Източната зала на Белия дом, Обама подчерта, че независимо от вярата им, хората в САЩ са от едно и също семейство.

Обама припомни и някои конкретни случаи на мюсюлмани в САЩ, защитавали своите права, като например този на Саманта Елауф, която се обърнала към Върховния съд, за да защити правото си да носи хиджаб. Елауф беше на 17 години, когато през 2008 г. беше отхвърлена на интервю работа в магазин за детски продукти в Тулса, щата Оклахома, защото носела хиджаб.

"Тя беше решена да защитава правото си да носи хиджаб, да има същите възможности като всеки друг", каза Обама. Той изрази възхищение от младата жена, че се е обърнала към Върховния съд и че е спечелила.

"Като американци ние настояваме, че никой не трябва да е мишена заради онова, което е, заради външния си вид, заради онези, които той обича обича, или заради вярата си. Ние оставаме единни пред тези прояви на омраза и ненавист", каза президентът.

На вечерята присъстваха около 40 членове на дипломатическия корпус и членове на Конгреса.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase