Снимка: Reuters, архив

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ не са преодолели историята си на расизъм в интервю, в което взе отношение по дебата за отношенията между расите и оръжията, предаде Асошиейтед прес.

Интервюто в популярно радиопредаване по интернет (подкаст) на комика Марк Марон бе дадено след ареста на бял мъж за расисткото убийство на девет чернокожи в църква в Чарлстън, щата Южна Каролина.

"Не сме се излекували от расизма. Не става въпрос само за това, че не е възпитано да кажеш думата "негър (nigger) на публично място. Това не е мерилото дали расизмът все още съществува или не. Не опира само до открита дискриминация. Обществата не заличават напълно от вчера за днес всичко случило се преди 200 или 300 години", заяви Обама.

Президентът отбеляза, че макар и отношенията към расата съществено да са се подобрили откакто се е родил в семейство на бяла майка и чернокож баща, робовладелското наследство "хвърля дълга сянка и продължава да е част от нашата ДНК, която се предава".

Обама изрази и разочарованието си, че "хватката на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие над Конгреса е изключително здрава" и това възпира напредването на контрола над притежанието на огнестрелно оръжие, след като 20 деца и шест учителки бяха застреляни в начално училище в щата Кънектикът през 2012 г.

"Непосредствено след станалото в Санди Хук, Нютаун, когато бяха застреляни 20 шестгодишни деца, а Конгресът буквално нищо не прави - това беше моментът, когато бях най-близо до това да се почувствам отвратен. Доста се бях отвратил", каза Обама. Той изтъкна, че е важно да се вземе предвид, че ловуването и спортната стрелба са важни за много от притежаващите огнестрелни оръжия американци.

"Въпросът е просто има ли начин да се съвместят тези легитимни традиции с някакъв здрав разум, за да не може някой 21-годишен, който се е ядосал на нещо, или е объркан заради нещо, или е расист, или е умствено увреден, да влезе в магазин за огнестрелни оръжия и внезапно да се сдобие с оръжие и да може да причини огромни вреди", посочи Обама, имайки предвид задържания Дилан Сторм Руф, който е написал послание от 2500 думи за превъзходството на бялата раса. Руф е обвинен в деветте убийства при нападението в сряда.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase