Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters
fallback

Няма нито един сериозен международен проблем, който може да бъде разрешен без участието на Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Лавров даде за пример такива остри международни проблеми на днешния ден като гражданските войни в Сирия и Либия, имигрантския наплив към Европа, Ирак, в който "след американското нахлуване нищо не върви", иранската ядрена програма, ядрения проблем на Корейския полуостров. Нито по един от тези въпроси не могат да се решават някакви сериозни задачи без руско участие, посочи той в интервю за телевизия РБК.

Засягайки болезнения украински въпрос, Лавров подчерта, че Русия не е заинтересувана от разпадане на Украйна и не иска да служи за параван на онези, които се стремят към това. "Такива желаещи има: и от западна страна поглеждат към тези земи, горещи глави има и от източна страна", каза той.

Лавров потвърди, че Русия има влияние върху ръководството на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

"Те в голяма степен зависят от нас - и за хуманитарна помощ, която никой друг, освен нас, не им доставя в такива обеми - и в политически план, защото ние се застъпваме за законните им права като част от украинския народ", посочи той. И веднага добави, че това влияние съвсем не е стопроцентово.

Според Лавров Русия искрено и безусловно подкрепя Минските споразумения. "Да се поставят сега под въпрос тези споразумения и целостта на Украйна би означава само да се покровителстват екстремисти от всякакъв вид, а ние не искаме това", подчерта руският външен министър.

"Крим обаче е друг въпрос. Народът там отвърна на опитите да запушат устата на руснаците в Крим", каза руският външен министър.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

dp

преди 8 години

Може би наистина Русия е най-големият проблем за света в момента - и както гледамнаистина точно с тяхна помощ тий ще бъде решен, още година-две по тоя път и щеса зад същата завеса зад която са Северна Корея и Иран. Способните хора отдавна са изтеклина Запад - умишлено прогонени да не представляват заплаха за властта на бандатавладееща страната, нямат с какво да задържат интереса на света - не повече от Иран,а бе закара ги пак в киреча Путин.

140

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 176"Русия ще построи 16 ядрени реактора в Саудитска арабия"Я пак кажи. Май не си изтрезнял още от одеколона, ***.

139

Анонимен

преди 8 години

ЕС ще се разпадне ако Гърция излезе.

fallback