Снимка: bgonair.bg

Турция отвори граничния пункт Акчакале на границата със Сирия след няколкодневна блокада. За последните часове хиляди бежанци са преминали на турска територия, бягайки от сраженията между кюрдите и бойци на Ислямска държава. Междувременно днес Амнести интернешънал трябва да публикува доклад за бежанската криза по света и най-вече ситуацията в Сирия.

Бойният фронт на сраженията между джихадистите от една страна, и кюрдите, подпомагани от американски военни самолети, от друга, се доближи опасно до турскосирийската граница. Най-сериозни са бойните действия край град Тел Абияд. От там идва и най-големият бежански поток през последните дни.

След като Анкара блокира границата, джихадистите принудиха мигрантите да се върнат обратно, преди последвалия успешен опит за напускане на Сирия. В последните дни турският президент Реджеп Ердоган алармира, че кюрдите могат да застрашат границата на страната, в случай че техните дивизии успеят да установят контрол над бастионът на джихадистите – провинцията Рака.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase