Снимка: bgonair.bg

Гърция няма да се огъне пред исканията на Международния валутен фонд. Това заяви премиерът на страната Алексис Ципрас по време на възобновеното излъчване на нациолната телевизия ERT. Въпреки съветите за икономии от страна на Тройката кредитори, правителството в Атина върна на работа всички щатни служители на медията. Едногодишната издръжка на националната телевизия струва на държавата 300 милиона евро.

След като преговорите между Международния валутен фонд и Гърция се провалиха, правителството в Атина предприе изненадващи мерки. На работа бяха върнати абсолютно всички щатни служители на националната телевизия.

"Отстояваме докрай позицията на Гърция. Докато хората подкрепят правителството, ние ще търсим справедливи клаузи в договорите с международните кредитори. Няма да се огънем. Ако има споразумение, то ще бъде дългосрочно и ще разреши всички проблеми в обществото. То трябва да донесе стабилност, растеж и сигурност във финансово отношение в средносрочен план", заяви Ципрас.

Гръцката национална телевизия ERT спря да излъчва, след като правителството реши да я закрие, за да спести пари. Всички 2500 служители бяха уволнени, но получиха обезщетения, както и възможност за работа в работещата досега нова обществена телевизия, която обаче беше значително по-малка.

ERT стартира в ефир през 1938 г. и имаше три телевизионни канала, четири радиостанции с национален обхват, както и регионални радиостанции, както и излъчващият в чужбина канал Гласът на Гърция. Интересно е, че телевизията се финансира чрез надбавка от 4 евро и 30 цента към месечните сметки за ток на гръцките граждани.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:


Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase