Снимка: bgonair.bg

Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газова връзка между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград. Той уточни, че Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация.

"Това, което искаме да постигнем, е всяка една европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ. Това от една страна увеличава конкуренцията, което влияе на цената, и от друга се увеличава енергийната сигурност", заяви Шефчович.

По отношение на т.нар. "Турски поток" той допълни, че за него до момента не се знае много. Брюксел иска да разбере какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа.

Шефчович смята, че транзитът през Украйна трябва да бъде съхранен. Той се използва от десетилетия, включително и по време на Студената война. Шефчович подчерта, че има интензивен диалог с руските партньори и по-специално относно тристранните преговори с Украйна по т.нар. "зимен пакет".

Вицепрезидентът на Европейската комисия се опитва да убеди държавите от Балканите, че не е добре да разчитат на големи проекти в бъдеще, а да помислят върху това какво могат да направят сами. Това означава по-добри интерконектори и връзки помежду им.

Шефчович съобщи, че със сръбския премиер Александър Вучич и енергийния министър Антич са преговаряли за българско-сръбския газов интерконектор. Той поясни, че в момента се преговаря за свързването на Сърбия с терминала, който се изгражда в Хърватия и ще даде нови възможности за диверсификация на синьо гориво.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase