Владимир Путин и Матео Ренци. Снимка: Reuters
fallback

Италианският премиер Матео Ренци "търси приятелство" с президента на Русия Владимир Путин; Москва вижда в лицето на Рим "потенциален лобист" за нейните интереси, пише "Независимая газета".

Вчера Путин бе на посещение в Италия, където разгледа световното изложение "Експо 2015" в Милано, преговаря с Ренци, срещна се с папа Франциск и приключи вечерта, като се видя с бившия министър-председател Силвио Берлускони. Руското ръководство разчита Рим да прояви благосклонност при разработване на европейската политика спрямо Москва, посочва вестникът.

"Независимая газета" цитира премиера на Италия, споменал като "задача" за двете страни "да се възстановят превъзходните приятелски отношения между Русия и Италия, за да се открият отговори за днешните предизвикателства пред нас". Ренци отбелязал, че с оглед сложната международна обстановка между Москва и Рим има разногласия, но допирните точки са повече.

Oще по темата

Бизнесмените от Апенинския полуостров не са изгубили интерес към руския пазар и по думите на Путин "не искат да спрат взаимноизгодните проекти с Русия", пише изданието. Италианският премиер изтъкнал, че светът има нужда от Русия, по-специално в контекста на борбата с международния тероризъм.

Ако Русия е имала планове Италия да заеме "особена позиция по повод санкциите" на Запада срещу Москва "или по други въпроси", те явно са останали неосъществени - Италия е "обект на известни ограничения и не може да излезе извън рамките на мандата от ЕС". От друга страна, мнението на Италия ще бъде взето предвид при изграждането на дългосрочни отношения между Русия и ЕС, коментира за "Независимая газета" руският политолог Андрей Кортунов.

Заради базови въпроси Италия няма намерение да къса връзките с основните си партньори от ЕС. Но ако стане дума за някакви конкретни проблеми, Рим може и да прояви инициатива и дори да води независима политика, добавя аналитикът.

Италианският премиер увери вчера, че Италия има интерес Русия да е в първите редици заедно със САЩ и другите страни, способни да отвърнат на световните предизвикателства. В тази връзка Владимир Путин и Матео Ренци обсъдиха либийската криза, заради която страната се разпадна, а в някои региони ислямски радикали поемат властта, пише "Известия".

Ренци отбеляза, че този въпрос няма как да бъде решен без съветите на един тъй опитен дипломат като руския външен министър Сергей Лавров, посочва всекидневникът.

"Санкциите срещу Русия излязоха антииталиански" – "Путин пресметна, че само отбранителната промишленост на Италия е изгубила 1 милиард евро от увиснали договори с нашата страна", изтъква "Московский комсомолец".

Сред подготвяните двустранни проекти в икономиката Путин назовал по-специално съвместно производство на тежки хеликоптери за работа по руските находища на полезни изкопаеми. Стойността на проекта е 3 милиарда евро до 2015 г. и съответното споразумение се готви с пълна пара, пише изданието.

"Остава да разберем как ще погледнат на тази перспектива нашите заклети приятели от САЩ и ЕС. И най-вече дали няма да се повтори историята (. . .) с руските Мистрали френско производство".

През 2011 г. Русия поръча на Франция два хеликоптероносача клас "Мистрал", но Париж отказа да изпълни договора заради ситуацията в Украйна. Тези дни Москва заяви, че се отказва от поръчката и предстоят преговори за обезщетение.

Руско-италианският хеликоптерен проект "естествено има перспективи. Но трябва да е ясно, първо, кога ще може да бъде осъществен, и второ, доколко Италия може да бъде самостоятелна, вземайки подобни решения", коментира московският икономист Игор Николаев.

Формално хеликоптерите не са обхванати от европейските санкции срещу Русия; освен това, последната среща на върха на ЕС взе неформално решение да продължи санкциите, но без да ги разширява. Значи има шанс проектът да бъде реализиран. Явно бизнесът и от двете страни започва да се ориентира към вдигане на санкциите - рано или късно, и осъзнава, че трябва да се подготви за този момент с пакети от нови проекти, казва друг експерт - Никита Масленников.

Според него този вид контакти с ЕС напоследък стават "по-плътни" - Русия преговаря например с Гърция за съвместни предприятия в аграрната сфера. "Надявам се така да продължи и занапред - естествено, ако не стане някаква катастрофа в Югоизточна Украйна", добавя руският наблюдател.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 15Владимир Путин не се нуждае от лобисти. Гражданите на планетата виждат на чия страна е правдата.

19

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 21БРАВО НА ПУТИН!!!

18

Най-близо доистината

преди 8 години

Вчера Владимир Путин бе на посещение в Италия. След като разгледа руската палата на световното изложение "Експо 2015" в Милано заедно с Ренци, се срещна с папа Франциск във Ватикана, посети президента на Италия в резиденцията му и приключи вечерта, като се видя с бившия министър-председател Силвио Берлускони.

fallback