Снимка: Reuters

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел може да се задоволи, ако  Гърция се ангажира с най-малко една икономическа реформа, поискана от кредиторите, за да се отключи възможността за блокираните засега спасителни средства, твърдят двама души, запознати с позицията на Германия и цитирани от Bloomberg.

Германците публично все още настояват за целия пакет от мерки, който включва по-високи данъци, продажби на държавни активи и по-малко щедри пенсионни обезщетения, но те могат да се задоволят първоначално и само с ясен ангажимент от страна на гръцкото правителство за останалите мерки, за да се отключи помощта, казват източниците, които са поискали да не бъдат идентифицирани.

Докато програмата за помощ за Гърция изтича на 30 юни и засега няма изгледи за сключване на сделка, коментарите отразяват повече германската гъвкавост, отколкото показват публичните изявления на правителството. Меркел и френският президент Франсоа Оланд може да проведат по-късно днес разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас в кулоарите на Срещата на върха на Европейския съюз, за да се опитат да пробият безизходицата.

„Ако има желание, ще има и начин да се случи“, заяви Меркел пред репортери при пристигането си в Брюксел. „Целта е да запазим Гърция в еврозоната“.

Все пак тя подчерта, че Ципрас пръв трябва да покаже такава готовност, посочва AFP. Меркел обаче припомни, че преговорите за гръцкия дълг трябва да продължат с трите институции - ЕС, МВФ и ЕЦБ.

Меркел е на мнение, че Гърция трябва да спазва споразумението, сключено през февруари с партньорите от еврозоната, което даде на премиера Алексис Ципрас допълнителни четири месеца да направи икономическите реформи, нужни за отпускане на последния транш от 7,2 милиарда евро, припомня агенцията. Германският канцлер не е оповестявала публично подробности за възможно споразумение, но е казвала, че каквито и мерки да вземе Ципрас, те трябва да имат резултат, за да стане по-поносимо гръцкото дългово бреме.

Още реакции по темата четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase