Снимка: архив, Reuters

Правителството в Атина води битка с времето в търсене на допирни точки с кредиторите. Важен момент за хода на преговорите ще бъде утрешната среща на премиера Алеис Ципрас с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в рамките на Европейския съвет в Брюксел, пише в. "Етнос".

Времето обаче е изключително ограничено, а преговорите на Атина с кредиторите от последните часове наподобяваха жестока партия покер, без никой до момента да може да предскаже крайния резултат, а именно ще има ли споразумение или разрив, макар че правителството на премиера Ципрас дава вид с действията си, че се стреми към компромис, коментира вестникът.

Още по темата

В. "Катимерини" извежда призива към Атина, отправен от американския президент Барак Обама на срещата на Г-7. Гърците трябва да направят "труден политически избор" и да приложат тежки икономически реформи, за да спечелят споразумение с международните кредитори по отношение на собствения им дълг, казал Обама.

Изданието отбелязва, че Атина "инвестира" в утрешната тристранна среща на Ципрас с Меркел и Оланд и че правителственият говорител я е окачествил като "важна спирка" в усилията за постигане на споразумение и че Атина възлага на нея надежди за преодоляване на пропастта с кредиторите.

От своя страна в заглавие в. "Вима" цитира германския канцлер Ангела Меркел, която е предупредила, че "пясъкът в пясъчния часовник е на свършване за постигане на споразумение с Гърция".

Тя е подчертала, че предложенията на кредиторите са единствените, които стоят на масата на преговорите. "Ние искаме Гърция в еврозоната, но заради стабилността тя трябва да приложи мерките, които се изискват от нея", е допълнила Меркел.

В. "Прото тема" пише, че на срещата на Г-7 френският президент Франсоа Оланд също е отправил призив към Гърция, като е изтъкнал необходимостта от ускоряване на преговорите между Атина и кредиторите за споразумение най-късно до края на юни.

Гърция реално се нуждае от 30 до 40 млрд. евро под формата на ново финансиране, смята американският икономист Нуриел Рубини, като изтъква, че "ключът"за постигане на споразумение се намира в ръцете на ЕЦБ.

В. "Нафтемборики" помества ново социологическо проучване, което показва, че правителствената СИРИЗА изпреварва с 18 пункта главната опозиционна партия Нова демокрация, и че ако сега има избори, тя ще ги спечели с 34,5 на сто от гласовете срещу 16,5 на сто за консерваторите.

Евентуален Грексит буди страх у 51,5 на сто от анкетираните, а 16 на сто залагат на такава перспектива. 28 на сто не вярват, че излизане на Гърция от еврозоната би означавало нещо различно за гръцката икономика, а 4,5 на сто отхвърлят такава възможност.

55,5 на сто от гърците са на мнение, че най-добрата перспектива за дясноцентристкото пространство ще бъде да създаде нова партия на мястото на Нова демокрация. 39 на сто отговарят, че най-доброто за силите вляво от центъра е да се присъединят към СИРИЗА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase