Снимка: bgonair.bg

Кредиторите са предложили удължаване на програмата за Гърция до 2016 г. в замяна на орязване на социални плащания и провеждането на тежки реформи. За това съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл".

"Инатът на гръцкия премиер Алексис Ципрас за отстъпки може да провали преговорите. С всеки изминат ден Атина се доближава до фалит", отбелязва още изданието.

В края на юни южната ни съседка трябва да плати накуп близо 1,6 млрд. евро. Утре предстои среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Отново в сряда Ципрас ще разговаря и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призова за бърза сделка. Гръцката криза е колективен дълг на Европа, коментира Варуфакис.

"Това, от което се нуждаем, е бързо споразумение. Гърция е възприемана като безотговорен кредитополучател. Ние, заедно с европейците, построихме асиметричен паричен съюз с правила, които гарантират неустойчив дълг и всички ние, заедно, сме отговорни за това", каза Варуфакис.

Гръцкият финансов министър коментира и създаването на еврозоната.

"Създадохме еврозоната, защото французите се бояха от германците, защото италианците искаха да са като германците, испанците искаха да са французи, португалците искаха да избягат от испанците, ирланците от британците, гърците мразеха турците – което не е истина, белгийците искаха да присъединят Холандия и Франция, а накрая германци се страхуваха от германци. Сега не вярвам в това. Споменавам го, защото е смешно, но мисля, че е грешно.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase