Барак Обама пристига за срещата в Елмау. Снимка: БТА

Гръцката психодрама ще заеме основно място в двудневната среща на върха на Г-7, която започва днес в двореца Елмау в Бавария. Преди да приеме в замъка Елмау лидерите от Голямата седморка, домакинът Ангела Меркел ще има среща на четири очи с американския президент Барак Обама. Двамата лидери ще разговарят в кметството на село Крюн, където се намира замъкът, и там ще бъдат посрещнати тържествено от 2000-те му жители с фолклорна програма, включваща танци, песни, традиционни костюми, бира и бретцели.

Преди официалното начало на срещата на върха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и
 председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще дадат пресконференция. Юнкер е един от ключовите участници в преговорите за гръцкия дълг.

Заради трудните преговори Юнкер вчера отказа да говори по телефона с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който му беше позвънил. Ципрас се обади на Меркел и на Франсоа Оланд, за да поиска съдействие. Гърция преговаря от февруари с ЕК, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, за да получи помощи в размер на няколко милиарда евро и да плати с тях международни заеми, защото хазната й е празна.

Гръцкият премиер Ципрас обеща реформи, за които настояха институциите кредитори на Гърция, но те противоречат на неговите предизборни обещания за край на политиката на икономии. Резултатът беше, че цяло крило в неговата лява радикална пария Сириза се разбунтува срещу прекалено големите отстъпки, направени от премиера.

Друг важен участник в преговорите, шефката на МВФ Кристин Лагард, също пристига утре в Елмау. МВФ прие по-рано тази седмица да отложи за края на юни изплащането на четири дължими от Гърция юнски вноски по дълга, но все пак запазва, подобно на Европейската централна банка, твърдата си линия към Атина.

Кризата в Украйна и отношенията с Русия също ще са сред водещите теми, допълва ДПА. Очаква се в Елмау Меркел още веднъж да отхвърли искането на Киев и на американски депутати за доставки на оръжия за украинските сили, противопоставящи се на проруските сепаратисти. Очаква се на срещата Обама да поиска от европейските си колеги още санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза. Японският премиер Шиндзо Абе, който пристига в Елмау от Киев, пое ангажимента по време на японското председателство на Г-7, което ще последва германското, да направи всичко възможно за намирането на мирно решение на конфликта.

Една от водещите теми в Елмау са тероризмът и заплахата от ислямистите. Лидерите на Ирак, Тунис и Нигерия са поканени да участват в дискусиите в понеделник по темата за заплахата от "Ислямска държава". Очаква се Обама да има среща на четири очи с иракския пример Хайдер ал Абади.

Климатът също е централна тема в Елмау по настояване на германското председателство и предвид това, че в края на годината в Париж ще има международна конференция, на която представители на над 190 страни ще се опитат да постигнат юридически обвързващо споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне. Това споразумение би трябвало да влезе в сила през 2020 г., посочва ДПА. Европейските страни от Г-7 са решени да дадат в Елмау амбициозно обещание за климата - например, че ще се откажат до 2050 г. от фосилните горива при производството на ток. Канада, Япония и САЩ не изглеждат никак склонни да подкрепят подобно обещание, отбелязва Франс прес.

Преговорите между Европа и САЩ по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, срещащо опозиция и от двете страни на океана, също ще се дискутира в Елмау. Много хора в САЩ и в ЕС се притесняват, че подобен договор ще навреди на заетостта, на околната среда, на безопасността на храните и продуктите, посочва ДПА.

Здравеопазването също е на дневен ред, добавя Франс прес. Германия иска постигането на напредък по плана на
 Световната банка за борба с пандемиите и подкрепа за изследователски програми за превенция и лечение на ебола. На срещата на върха би трябвало да се представи и план за действие, вдъхновен от препоръките на Световната здравна организация относно антибиотичната резистентност. Този план за действие би трябвало да позволи дефинирането на критерии за използването на антибиотици за хората и за животните.

В Елмау се очаква решение за създаването на фонд под попечителството на Международната организация на труда в Женева. Средствата в него ще са за насърчаване на добрите трудови практики и избягването на смъртоносни трудови злополуки, допълва Франс прес.

На форума на върха се очаква Г-7 да дефинира нова цел в борбата с глада - до 2030 г. 500 милиона души по света вече да не страдат от глад и недохранване. Днес те са 2 милиарда, отбелязва Франс прес.
Една от малко очакваните теми на срещата на върха ще бъде тази за жените. Германия е поставила два въпроса в дневния ред, свързани с жените - по-добро образование и професионално обучение за момичетата и жените и по-добър достъп за тях до  ъзможностите за бизнес. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase