Снимка: Reuters, архив

Роднините на 30 от жертвите на разбилия се във Френските Алпи самолет на Germanwings ще получат тленните останки на своите близки през идните седмици. Това стана ясно днес от изявление компанията собственик на авиопревозвача, Луфтханза, цитирано от Асошиейтед прес.

В съобщението се посочва, че самолет ще превози тленните останки от Марсилия до Дюселдорф във вторник вечер, а на следващия ден те ще бъдат предадени на роднините.

От изявлението става ясно също, че в идните седмици ще бъдат превозени още тленни останки на загинали до техните родни страни. Преди няколко дни плановете за връщането на останките бяха отложени заради грешки в смъртните актове, което разгневи много от семействата на загиналите.

Според прокуратурата вторият пилот на полета Андреас Лубиц е заключил командира извън кабината и преднамерено е разбил самолета.

Същевременно канцеларията на водещия разследването по случая, прокурора на Марсилия Брис Робен, заяви, че Лубиц се е свързал с десетки лекари преди трагедията - разкритие, което подсказва, че пилотът е искал помощ за неуточнено заболяване, съобщава още Асошиейтед прес. Държавният обвинител отказа да поясни за какви симптоми е ставало дума.

Робен заявява също, че е получил информация от свои колеги в чужбина и в момента я преглежда, преди да се срещне с роднините на жертвите идната седмица.

На срещата, която ще се състои на 11 юни във френското правосъдно министерство, прокурорът на Марсилия ще обсъди воденото от него разследване, както и мерките да бъдат намалени административните забавяния при предаването на тленните останки на опечалените роднини, се казва още в съобщението на канцеларията му.

Полет 9525 на Germanwings се разби на 24 март, като при катастрофата загинаха всички 150 души на борда му.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase