Снимка: БТА
fallback

По отношение на приемането на България и Румъния в Шенген Европейската комисия има ясна оценка, която е доста реалистична, но това трябва да се реши от страните-членки на Европейския съюз. Това каза в отговор на въпрос първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на трансграничния диалог с гражданите на България и Румъния, който се организира в Русе. Заедно с него са президентът Росен Плевнелиев и румънският министър на правосъдието Роберт Казанчук.

По време на дебата Тимерманс заяви, че политиците не трябва да дават големи обещания, а да вършат повече работа. По повод на Шенген той каза, че България и Румъния са постигнали огромен напредък.

"Искам да подчертая, че говорим за летища и пристанища, което е различно от сухоземните граници, където трябва да се работи още", каза Тимерманс, цитиран от БТА.

Президентът на България Росен Плевнелиев заяви, че двете държави са инвестирали огромни средства да докажат своята коректност и солидарност по външни за ЕС граници.

"България и Румъния работят достойно и мисля, че заслужаваме. Надяваме се държавите-членки да го оценят и съм сигурен, че ще го оценят скоро", каза Плевнелиев.

От своя страна министърът на правосъдието на Румъния Казанчук заяви, че със сигурност има още неща, които трябва да се направят и да се убедят страните, че присъствието на България и Румъния в Шенген е нужно.

По време на дебата Тимерманс каза още, че България изостава от Румъния и това си личи от доклада. Причината е, че България е изгубила много време. Тимерманс заяви, че по време на срещата си днес с
премиера Бойко Борисов е усетил ясна решителност от страна на българското правителство да навакса изгубеното време.

"Но аз не искам само обещания, а и резултати. Аз ще оценя резултатите и в следващия доклад ще търся резултатите", каза Тимерманс.

Роберт Казанчук обясни, че преди няколко години България е имала много по-голям напредък от Румъния. По думите му това, което трябва да се направи, е двете страни да споделят добри практики.

На въпрос, свързан с "войната по пътищата" в България, Тимерманс даде пример с Франция и Холандия, където има сътрудничество и шофьорите плащат големи глоби, ако карат с превишена скорост. Важно е обаче обучението още от млада възраст, което ще доведе до по-голям ефект.

По време на дебата се чуха и въпроси, свързани с одобрението на еднополовите бракове, проблемите на хората с увреждания и законотворчеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

Навсякъде по света има корупция.Но разликата от там и тука е ,че когато хванат някой в корупция го съдят или най-малкото,като Сет Блатер си подава оставка.Защото знае какви ще са последствията за него и за институцията в която работи и за държавата от която е дошъл .Наш *** не стига,че го знаят по целия свят,че е първокласен крадец ами има и нахалството да обикаля по света и да афишира някаква си тяхна измислена борба срещу корупцията в която самите те са замесени.Как да ни приемат в Шенген?

11

монархист

преди 8 години

Как при Царя бяхме по напред, сега не можем да ги стигнем. Искам обяснение ?! Нали икономическия бум и икономическата криза е навсякъде?!

10

Анонимен

преди 8 години

Баси държавата сме...Ако си имахме истински лидери отдавна да бяхме се оправили,а то някакви кукли на конци...ама тези който ни ги поставят си имат интереси.Баси държавата...

fallback